У ЄС роблять ставку на фермерів

Відстрочки платежів, скасування замовлень в останній момент, односторонні зміни умов договорів – ці та інші практики, які застосовуються представниками мереж супермаркетів до постачальників продукції в ЄС, повинні бути заборонені. Такий законопроект представила Європейська комісія минулого тижня, пише “Агро-Центр”.

 “Основою нашої пропозиції є чесність у співпраці. Недобросовісна комерційна практика суперечить принципу сумлінності і чесності”,

– заявив комісар з питань сільського господарства ЄС Філ Хоган на прес-конференції в Брюсселі.

В основі нового законопроекту лежать пропозиції, спрямовані на посилення позицій малого та середнього бізнесу, виробників і фермерів. Згідно із законопроектом ЄК, покупець не має права стягувати з постачальника плату за продукти харчування з коротким терміном зберігання, що не продалися:

“Таким чином ми хочемо захистити найбільш вразливі ланки ланцюга поставок харчових продуктів і тим самим зміцнити її”,

– підкреслив Філ Хоган.

Імпорт м’яса в Україну б’є рекорди

В Україні триває посівна кампанія

Директива, запропонована ЄК, зобов’язує всі держави-члени ЄС призначити орган, відповідальний за введення в дію принципів даного законодавства. Цей орган повинен мати повноваження здійснювати запити на підставі скарги або з власної ініціативи, призначати фінансові покарання і приймати виконавчі рішення. Наприклад, в Польщі Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів (UOKiK) має право почати судові розслідування по недобросовісної практики у ставленні до фермерам.

Качки замість пестицидів: органічні технології з Японії (фото)

“Слід зазначити, що понад 20 держав ЄС вже впровадили в дію аналогічні рішення і дана директива стане вагомим доповненням до них. Таким чином ми хочемо забезпечити фермерам ЄС більше прав і менше зобов’язань”,

– розповів голова сільськогосподарського комітету Європейського парламенту Чеслав Сіерскі.

Французький агроном переїхав на Хмельниччину та живе з українкою (відео)

Однак, на думку фахівця, у співпраці між постачальниками і роздрібними мережами, перш за все, потрібен діалог, оскільки супермаркети завжди можуть знайти спосіб обійти правила, наприклад, за рахунок посередників між собою і фермером.

Філ Хоган сподівається, що даний законопроект буде схвалений Європейським парламентом і Радою ЄС. Депутати Комісії з питань сільського господарства вже висловили своє позитивне ставлення до цих рішень. Наступним кроком в зміцненні ланцюга поставки продуктів в ЄС стане ініціатива прозорості цін. Комісія ЄС повинна представити даний законопроект протягом 2018 року.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: