У ЄС забруднено близько 80% земель (результати дослідження)

В науковому журналі Science of Total Environment опублікували результати дослідження, яке проводила наукова група з Wageningen University & Research. Вони протестували ґрунти на території ЄС на предмет наявності в них пестицидів. Результати виявилися невтішними, пише “Агро-Центр”.

Забруднення ґрунтів пестицидами, стало важливою проблемою за останні декілька років. Результати дослідження показали, що більш 80% проб ґрунту містять залишки пестицидів. Науковці кажуть, що наявність пестицидів у ґрунті це вже правило, а не виняток.

Боротьба IT-гігантів: Microsoft та Intel вчаться вирощувати огірки (відео)

Для того аби отримати результати, науковці відібрали та перевірили 317 європейських зразків верхнього шару ґрунту з сільськогосподарських земель. Зокрема, взяли ґрунти з полів картоплі, пшениці, кукурудзи, овочів та виноградників. 58% зразків містили множинні залишки пестицидів, деякі до 13 залишків і 25% зразків містили 1 тип пестицидних залишків. У ґрунті було знайдено більше 150 різних пестицидних сумішей.

Найпоширенішим серед виявлених пестицидів є гліфозат і його метаболіти AMPA, метаболіти ДДТ – заборонені в Європі – і фунгіциди широкого спектра дії: боскалідепоксіконазол і тебуконазол. Максимальний загальний вміст пестицидів в ґрунті становив 2,87 міліграма на кілограм ґрунту.

“Хоча ми виявили більше одного залишку в 58% ґрунтів, можна констатувати, що присутність кількох залишків пестицидів в ґрунтовому середовищі, мабуть, є правилом, а не винятком”,

— розповів професор Віолетт Гейсс.

Вчені розробили робота зі штучним інтелектом для збирання ягід (відео)

Експерти кажуть, що рівень забрудненості ґрунту пестицидами, має обов’язково включатися в загальну характеристику ґрунту. У ЄС досі не існує закріплених на законодавчому рівні стандартів якості використання пестицидів в сільському господарстві. Тому вони вважають за необхідне запровадити перевірки впливу окремих пестицидів і пестицидних сумішей на широкий спектр основних ґрунтових організмів. Для цього потрібно запровадити адекватну політику захисту ґрунтів.

На Луганщині чоловік будує бізнес на виготовлені еко-чіпсів

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: