“Заборонити не можна використовувати”: рівненський нардеп пояснив, чому пальмова олія руйнує не лише здоров’я, а й економіку держави

Сьогодні, 11 березня, відбулася пресконференція на тему “Пальмова олія в Україні”. Метою пресконференції є презентація законопроєкту №5148 від 23.02.2021 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми”.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: На конференції народний депутат Дмитро Соломчук заявив, що гідрогенізована пальмова олія може спричиняти онкологію і серцево-судинні хвороби, саме тому вона є вкрай небезпечною та забороненою у провідних країнах світу.

Коментар: Якщо ви сьогодні зайдете у будь-який магазин і захочете купити, молочний продукт, шоколадку, бісквіт чи морозиво, то не зможете знайти їх без вмісту пальмової олії. Згідно із результатами ВООЗ ці трансжири спричиняють у людей онкозахворювання та серцево-судинні хвороби. Також, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в майбутньому кожна шоста жінка та кожен четвертий чоловік України будуть мати позитивні онкомаркери“, – повідомив нардеп.

Окрім цього, Дмитро Соломчук додав, що масове використання трансжирів у продуктах харчування в Україні негативно впливають не лише на здоров’я нації, але й на розвиток економіки держави.

Коментар:За 2020 рік до України імпортовано 240 тонн пальмової олії, а це понад 6 млрд грн. Замість того, щоб розвивати вітчизняне молочне фермерство ми інвестуємо величезні суми до Малайзії та Індонезії“, – додав депутат. 

https://www.facebook.com/d.solomchuk/posts/517798262948011

До слова, народний депутат розповів, що раніше в Україні вже були спроби створити законопроєкт стосовно обмеження споживання трансжирів та гідрогенізованої пальмової олії у продуктах харчування, проте він не закінчився успіхом.

Коментар:У попередніх спробах законопроєкти були більше популістичні. Цього разу, ми ретельно вивчили ситуацію у країнах Євросоюзу та Скандинавських країнах, які заборонили використання трансжирів. З’ясували що таке трансжири та пальмова олія, і як вони впливають на організм людини. А також чому їх використовують в Україні досі, якщо у провідних країнах світу є обмеження – 2 грами трансжирів на 100 грамів жирів у продукті. При цьому у нас таких обмежень майже немає“, – підсумував Соломчук.

Нагадаємо, що основними завданнями законопроєкту про заборону використання пальмової олії в Україні є:

  • заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні; 
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • штрафні санкції за порушення;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Читайте також: Хто з виноградарів може розраховувати на дотації від держави цього року

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: