Особливості працевлаштування сезонних робітників

Починаючи з цього року в Україні зросла мінімальна заробітна плата. Як бути з сезонними працівниками аграріями, які залучають робітників у часи жнив? Про деякі нюанси пише “Агро-Центр”.

Мінімальна заробітна плата з початку 2017 року збільшилася до 3200 гривень, тому сплачувати менше цієї суми працівникам вже не можна. Якщо ж посадовий оклад менший – потрібно нарахувати до 3200 гривень. ЄСВ, військовий збір та ПДФО сплачується від суми 3200. З початку року також встановлено, що тарифна ставка не повинна бути меншою від прожиткового мінімуму (1600 гривень).

Працівник на умовах неповного робочого часу може отримувати менше від мінімальної заробітної плати. Обсяг виплат може залежати від обсягів виробітку чи робочого часу. Коли ж працівник працює повний робочий день – його заробітна плата не повинна становити менше 3200 гривень. Якщо ж ця умова буде порушена – можливий штраф у розмірі 96 тисяч гривень. У разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, штраф становитиме 320 тисяч гривень.

Під час сезонних робіт з працівниками укладаються трудові договори строком не більше 6 місяців. На сезонників поширюються усі права та гарантії, як і на постійного працівника. Оплата праці здійснюється згідно виробітку.

Єдиний соціальний внесок у такому випадку нараховується від суми, отриманої внаслідок ділення отриманої сезонним працівником зарплати на кількість місяців роботи. Це стосується працівників, які влаштовані на умовах цивільно-правового договору. До речі, подібні договори потрібно складати ретельно, адже якщо його буде визнано трудовим договором, можна отримати штраф у розмірі 96 тисяч гривень.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: