Максим Безека: “Ignorantia non est argumentum”

У людини є властивість робити висновки про те, чого вона не знає. І чим менше у нас інформації, тим легше формується позиція. Подібну ідею висловив Сократ ще тисячі років тому, але це не завадило людству наступати на ті ж граблі впродовж усієї своєї історії.

Сократ сказав:

“Я знаю про те, що нічого не знаю”

І це не банальний вислів-цитата. Наш світогляд можна зобразити у вигляді кола. З кожним новим знанням світогляд розширюється, а довжина кола збільшується. Чим більше ми дізнаємося про світ, тим більше невідомого відкривається перед нами.

І навпаки, чим менше ми знаємо, тим більше у нас самовпевненості. Про це і хочеться поговорити. Зокрема, про сільське господарство в Україні. Ледь не щодня у школі товкмачать — родючі землі є найбільшим багатством українців. Але що ми зараз знаємо про село? Перше, що спадає на думку — підлітки з пляшками з алкоголем в руках і мопедом біля місцевого магазину, чи не так?

Хоча є й інше село, про яке ми не знаємо. Село, у якому реально зробити ефективний бізнес. Де комфортно і здорово жити, де розпочати свою справу значно легше, ніж у мегаполісі.

Але якщо ми про нього не знаємо, це не означає, що його не існує.

Інформаційне поле зосереджене так, що ми звертаємо увагу на непотрібні дрібниці. Як результат, нас цікавить тривалість розмови Трампа і Путіна, одяг Тимошенко чи чергова бійка у Верховній Раді. На жаль, для важливого місця не вистачає.

В цей час на Рівненщині полковник з Туреччини кілька років як відкрив у селі ферму з розведення овець, на Закарпатті ферма планує вирощувати до 10 тонн равликів на рік. В Одеській області є великі рисові поля, як у Китаї, а на Черкащині 6 років тому двоє молодих дауншифтерів з нуля створили невелику екоферму, а зараз продають її за кілька десятків тисяч доларів.

Набувають популярності екологічні продукти, у виготовленні яких не використовуються антибіотики та хімія. Побачивши перспективні ніші для бізнесу, цілими сім’ями українці виїжджають з міста у село. З’являються козині та овечі ферми, сироварні тощо. Їх продукція користується шаленим попитом у містах.

Ми звикли слідкувати за подіями в АТО, але як бути фермером на прифронтових українських територіях? Ми не ставимо собі таких питань, бо стосунки між Меланією і Дональдом Трампами для нас важливіші.

Проте, ми переконані — село в Україні вимирає і перспектив немає. Чи може ми чогось не знаємо?

“Ignorantia non est argumentum” – незнання не доказ. Якщо ми не хочемо і далі опускатися до рівня печерної людини — ми зобов’язані знати і розуміти важливе.

Аграрний сектор — чи не єдиний в Україні активно використовує інноваційні технології. Будь-яка звітність на фермах ведеться в електронному вигляді, а у житті важко зустріти навіть дрібного фермера без сучасного смартфону.

Редакція “News Агро-Центр” має на меті показати життя фермерів в Україні на розповідати про ведення сільського господарства. Також, готується до запуску перша народна програма про село “Ля Село”, команда якої вже їздить по фермах України. Слідкуйте за нашими новинами. Ми завжди готові до співпраці, тому пишіть нам на електронну скриньку [email protected].

Максим Безека головний редактор “News Агро-Центр”, режисер програми “Ля Село”.

 

 

 

 

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви бажаєте розмістити матеріал в рубрику “Блоги”, пишіть на електронну скриньку [email protected].

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: