Чому тріскаються помідори та як цього не допускати
У вирощуванні томатів однією з найбільш поширених проблем є утворення тріщин. Про це повідомляє GreenPost.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Найчастіше причиною цього є неправильний догляд та різка зміна вологості повітря й температури: коли після тривалої посухи раптом починаються зливи, у плоди надходить одразу багато води, тому шкірка, що складається з тонких клітин, не витримує підвищеного тиску й розривається. Є й інші причини тріщин на помідорах, при чому для тепличних та ґрунтових томатів вони відрізняються.
Тріщини на томатах – це не захворювання і не інфекція, а фізіологічний стан, проте вони полегшують потрапляння грибків, вірусів і бактерій у плід, а сік приваблює шкідників. Найбільш схильні до розтріскування великі сорти, а також томати з щільною м’якоттю. Світло-жовті щільні гібриди є найбільш чутливими. Тепличні помідори тріскаються частіше, оскільки під плівкою при підвищених температурах ґрунт висихає швидше.
Причини виникнення тріщин у тепличних томатів:
- не зовсім правильно підібраний сорт;
- перегрів плодів;
- надмірний полив дозрілих плодів;
- використання концентратів при підгодівлі;
- зайве оголення кущів та занадто активне пасинкування;
- дефіцит поживних речовин.
Читайте також: Як зберегти огірки свіжими більше місяця: прості лайфхаки
Причини виникнення тріщин у помідорів на грядках:
- різкі зміни температури вдень і вночі;
- різка зміна погоди, коли один день похмуро і дощитиме, наступного дня – пекуче сонце;
- рясний полив, занадто дощова погода;
- вплив прямих сонячних променів;
- нерегулярний полив, коли земля спочатку сильно висихає, а потім її рясно зволожують;
- занадто активне пасинкування;
- брак мікроелементів.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: