Унікальний еко-фермер поза цивілізацією. Фотоісторія з Франції

Французький фермер Жан-Бернард Хуон відмовився від сучасних технологій, таких як техніка та пестициди, вибравши ручні способи натурального господарства. Таким чином, він продовжив спосіб ведення господарства, яке використовували його предки, пише “Агро-Центр” з посиланням на BBC.

Фоторепортер Reuters Стефан Мах провів тиждень з Жан-Бернардом та його дружиною Лоуренс в Риц-сюр-Белон, що у південній південної Бретані на західному узбережжі Франції, щоб показати фрагменти унікального способу життя фермера.

Жан-Бернар (йому 70 років), описує себе як “щасливого аутсайдера”. Він і Лоренс збирають молоко з вісьмох корів, обробляють борошно і збирають гній для запліднення культур, якими годують худобу. Жан-Бернар продає свинину, телятину і масло безпосередньо відвідувачам своєї ферми і не співпрацює з великими супермаркетами.

Незважаючи на наявність органічної продукції, фермер не продає її на фермерських ринках, де вона є надзвичайно популярною. 

Після Другої світової війни нові технології створили революцію у сільському господарстві Франції, але Жан-Бернар вирішив продовжувати використовувати традиційні методи ручного землеробства.

Коли країна модернізувалася навколо нього, він продовжував орати поля з волами і досі не має телевізора, Інтернету, гарячої води чи автомобіля.

“Я завжди керував собою – я ніколи не був багатим і мені це подобається”,

– розповів Жан-Бернар.

“У фермерів сьогодні є набагато більше землі та тварин, ніж у мене, але вони не обов’язково щасливі, вони стикаються з багатьма обмеженнями”,

– продовжує фермер. Він не протистоїть сучасним фермерам та їх методам:

“Люди критикують, і це добре критикувати, але ви повинні знати, чому це сталося. Хімічні речовини стали полегшенням для фермерів. Ви застосовуєте гліфосат, і у вас немає більше бур’янів, інакше ви повинні багато над цим працювати”

Жан-Бернару довелося зробити певні поступки до сучасності. Він інвестував у два трактори, щоб перевозити сіно. 

Жан-Бернард хоче передати своє господарство бажаючому, а не продавати його. Він визнає, що його традиційні методи можуть не бути прийняті майбутнім власником:

“Я жив у той час, коли ви могли легко це робити. Вам достатньо мати землю і з неї ви могли б жити”,

– розповів він.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: