Вертикальні ферми: українське екофермерство займає нову нішу

У часи боротьби зі зростанням цін на енергоносії та зміною сільськогосподарських ландшафтів, вертикальні ферми здаються малоймовірними рятівниками країн Східної Європи. Цей інноваційний підхід, який зараз набирає обертів в Україні, пропонує рішення для стабільного, екологічно нейтрального та ефективного вирощування харчів в умовах мінливого клімату та урбанізації. Вертикальні ферми, де культури дозрівають на багатоярусних конструкціях під світлодіодним освітленням, відкривають нову еру сільського господарства з максимальним використанням площ земельних угідь.

Оскільки населення Землі зростає, а площі сільськогосподарських угідь скорочуються, потреба в прогресивних рішеннях, на кшталт вертикальних ферм, стає все більш очевидною. Попри суттєві трудності останніх років, такі країни, як Литва, Україна, Молдова та Грузія продемонстрували неабияку наполегливість у своїх ініціативах із використанням вертикальних ферм.

Пропонуємо дізнатися про майбутнє екофермерства в Україні та про те, як воно змінює спосіб вирощування харчів.

Про вертикальні ферми

Нині світове сільське господарство споживає 70 % доступних водних ресурсів нашої планети. І це створює унікальну проблему: скорочення обсягу використання води в сільському господарстві може спричинити скорочення виробництва харчів, які є нагальною потребою людини.

Для розв’язання такої проблеми розробляються інноваційні методи ведення сільського господарства, які дають змогу підтримувати чи, навіть, збільшувати виробництво харчів із мінімальним впливом на довкілля. Для зменшення вуглецевого сліду фермерських господарств у таких методах активно використовуються відновлювані джерела енергії, на кшталт енергії сонця та вітру.

Одним із таких методів трансформації є вертикальні ферми, чий вплив уже відчувається в розв’язанні проблеми дефіциту води на планеті. На відміну від традиційного вирощування сільськогосподарських культур, вертикальні ферми максимально використовують наявний простір, адже передбачають вирощування культур у приміщенні на вертикальних поверхнях, на кшталт стін, полиць та кріплень. Такий ефективний підхід дає змогу перетворювати різноманітні зачинені, невикористовувані приміщення, на кшталт складів та фабрик, на вертикальні ферми, які збільшують обсяг виробництва харчів у межах міст.

Будівля ECO1. Світлина: Crop One

Ба більше, вертикальні ферми несприйнятливі до погодних примх, тобто сільськогосподарські культури можна вирощувати цілий рік незалежно від зовнішніх чинників. Зокрема, у 2022 році в Дубаї запрацювала найбільша у світі вертикальна ферма «ECO1». Її розбили на неймовірних 30 000 квадратних метрів, а щороку вона здатна давати понад 900 тонн харчів.

Саме через здатність вертикальних ферм забезпечувати ідеальні умови для вирощування будь-яких культур із нульовою шкодою для довкілля всі прагнуть стати фермерами.

Екологічно нейтральне використання простору: зменшення вуглецевого сліду

Стійкість України не обмежується лише вертикальними фермами; вона поширюється на різноманітні сфери бізнесу, що сприяють екологічно нейтральному розвитку. Це і вертикальні ліси, й озеленення міст, і мікроброварні, і сонячні батареї на дахах, і компактні центри перероблення відходів, і компактні електрозарядні станції тощо. Усе це зменшує вуглецевий слід країни. Але не лише вертикальні ферми використовують наявний простір максимально ефективно, це ж можна сказати і про крихітні будинки, коворкінги та онлайн-казино.

Отже, виходить очевидним те, що вертикальні ферми дають змогу вирощувати сільськогосподарські культури в компактних, багатоярусних будівлях, зменшуючи потребу в безкраїх сільськогосподарських угіддях.

Такі ініціативи не лише резонують із глобальною турботою про екологічну нейтральність та свідомість, а й мінімізують вимоги до площі земельної ділянки. Вони сприяють збереженню природних ландшафтів і скороченню викидів, пов’язаних зі зміною землекористування.

Головною особливістю вертикальних ферм є можливість вирощування культур на вертикально розташованих «полицях» у приміщенні, а не просто неба, і, окрім простого використання простору, такі ферми мають низку інших переваг, зокрема:

  • Підвищення врожайності.
  • Скорочення обсягу води.
  • Скорочення обсягу добрив.
  • Зменшення логістичних та транспортних витрат.
  • Мінімальне або нульове використання гербіцидів та пестицидів.
  • Зменшення вуглецевого сліду.

Уже чимало українських фермерів зробили сміливий крок і перепрофілювали склади та побудували полиці, аби швидко вирощувати сільськогосподарські культури. Цей крок має великий потенціал для збільшення місцевого виробництва сільськогосподарської продукції, якої зараз бракує через війну.

Стійкість України перед лихом

Стійкості українських фермерів можна лише позаздрити, адже вертикальні ферми дали їм змогу адаптуватися до руйнувань через війну.

Прагнення України стати «стартап-нацією» стало реальним завдяки співпраці з ізраїльським стартапом «Vertical Field». Пілотні вертикальні ферми цієї компанії тепер прикрашають крамниці української мережі «Varus», створюючи основу для інновацій та екологічно нейтрального розвитку всієї сільськогосподарської галузі.

Вертикальна ферма Віктора Шулешка в Дніпрі, наприклад, не пережила російські обстріли, але власник вирішив відродити своє підприємство і відбудував ферму в підвальному бомбосховищі, захищеному від екстремальних температур та зовнішніх загроз. Хоча шлях до відшкодування витрат на реконструкцію може бути довгим, Шулешко вже планує диверсифікувати виробництво й не обмежуватися вирощуванням базиліка та салату, а додавати й інші культури.

На іншій вертикальній фермі, «Green Wave Organic», щодня виробляють 1 500 кг овочів і зелені на площі лише 1 500 м². Створення Володимиром Новим цього унікального вертикального сільськогосподарського комплексу є значним досягненням у галузі екологічно нейтрального сільського господарства. Власник пообіцяв розвивати кластер вертикальних ферм у самому серці української гуртової торгівлі фруктами та овочами.

В Україні є чимало історій успішної реалізації проєктів вертикальних ферм, і всі вони свідчать про те, що саме вони можуть стати наступною революцією в індустрії екологічного землеробства в європейських країнах, що розвиваються.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: