Фермерам повертатимуть до 80% вартості саджанців

У 2019 року в Україні бюджет державної програми з розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства збільшений до 400 млн грн ($ 15 млн). Основна частина цих коштів спрямовується на компенсацію вартості посадкового матеріалу, тобто саджанців, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Еast-fruit”.

При цьому, отримати компенсацію вартості посадкового матеріалу можуть тільки ті українські виробники фруктів і ягід, які використовують легальні сорти і сертифіковані саджанці

У 2018 році завдяки коштам, виділеним за державною програмою часткової компенсації вартості посадкового матеріалу, в Україні було закладено 934 га ягідних культур.

На Миколаївщині фермер вирощує африканську бамію та консервує борщ

Згідно з механізмом програми, спрямованої на державну підтримку садівництва, українським ягідникам компенсувалося до 80% вартості саджанців, але в межах нормативів, визначених Наказом Мінагрополітики України № 151 від 20.03.2018 “Про затвердження нормативів, у межах яких проводиться компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, форм звітності та переліку обладнання, механізмів і техніки”.

Як зазначає засновник одного з провідних українських розплідників ягідних культур “ФруТек” Олег Босий, фермерам, які вирощують ягоди, держава компенсує як витрати на посадковий матеріал, вирощений українськими розплідниками, так і витрати на імпортні саджанці, ввезені легально.

Обов’язковою умовою для отримання фермером компенсації за даною програмою є наявність саджанців ягідних культур придбаного ним сорти в Держреєстрі сортів рослин, дозволених для вирощування в Україні. Крім того, постачальник саджанців повинен мати право на вирощування / продаж посадкового матеріалу того чи іншого сорту.

Молодий фермер на Вінничині вирощує екзотичні сорти полуниці (поради та ФОТО)

Іншими словами, компенсацію посадкового матеріалу можуть отримати тільки ті виробники, які використовують легальні сорти і сертифіковані саджанці. Саме тому, в разі звернення за компенсацією, необхідно надати сертифікати, що підтверджують сортові та товарні якості саджанців (для вітчизняного матеріалу) або копію фітосанітарного сертифіката та сертифіката якості / відповідності (для імпортованого матеріалу).

Вигідний бізнес: в Україні на лохині заробляють сотні тисяч (фото, відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: