Як підготувати теплицю до сезону (поради експерта)

Для отримання раннього і здорового врожаю овочевих і зеленних культур на присадибній або дачній ділянці, необхідно своєчасно і правильно підготувати теплицю до нового сезону, пише “Агро-Центр”.

Підготовку краще починати восени, але можна зробити її й в кінці зими в лютому або на початку весни в березні. В такому випадку заходи з підготовки і очищенню теплиці слід почати до стійкого настання позитивних температур в нічний час.

Спочатку потрібно провести внутрішній і зовнішній огляд несучих конструкцій споруди, фундаменту, укривного матеріалу для виявлення механічних дефектів і подальшого їх усунення. Далі видалити рослинні залишки (коріння, листя, стебла), сміття, якщо його не встигли прибрати восени; каркас і покриття теплиці промити водою під напором з шланга від сміття і бруду, очистити від іржі.

Незвичайна ферма: В Австралії помідори почали вирощувати в пустелі (відео)

При використанні теплиці більше двох років необхідно видалити близько десяти сантиметрів ґрунту і винести його за межі теплиці, так як в верхньому шарі ґрунту концентрується основна маса запасу шкідників і збудників інфекцій, що перезимували.

Якщо в осінній період після збирання врожаю не внесені перегній і мінеральні добрива (фософорно-калійні добрива, азофоскааммофоскі і т.д. в дозуванні 25 грамів на м2), то можна зробити це навесні перед обробкою ґрунту.

Після цього виробляють глибоке перекопування ґрунту, його розпушування та вирівнювання, потім знезаражують покриття (плівку, скло, полікарбонат), конструкції теплиці, допоміжне обладнання. Це сприяє зниженню прояву небезпечних захворювань (різних видів гнилейфітоспорозасепторіозу, бактеріозів, і т.д.) і шкідників (павутинний кліщ, попелиця).

Уряд компенсовуватиме 80% вартості посадкового матеріалу садівникам

Знезараження (дезінфекцію) можна проводити двома способами:

– фумігації  використанням сірчаних димових шашок. В цьому випадку обробку здійснюють за 2 тижні до посадки рослин, попередньо обробивши металеві конструкції масляним розчином, щоб уникнути їх корозії і руйнування;

– обприскуванням водними розчинами гіпохлориду натрію (білизна), бордоської рідини, біопрепаратів  ФітоспорінРізоплан і т.д.

Обидва види обробки можна комбінувати при сильному ураженні хворобами і шкідниками в попередньому сезоні.

Якщо є така можливість, можна пролити тепличний ґрунт гарячою водою з подальшим укриттям чорною поліетиленовою плівкою або іншим покривним матеріалом. Таким способом обробки, знищується до 80 – 90% шкідників і хвороб. Далі, після прогріву ґрунту, внести розчини біологічних препаратів.

Наступний етап  формування грядок і посів ранніх сидератів до висадки розсади (озиме жито, вика, гірчиця, озимий ріпак і т.д.). Сидерати покращують структуру і підвищують родючість ґрунту в теплиці. Їх сіють поверх ґрунту. Через місяць, ґрунт перекопують разом зі злегка підросли рослинами і вже тоді висаджують розсаду. Сидерати поливають теплою водою (з додаванням комплексних добрив), що б ґрунт швидше прогрівається і поступово воложилася.

Провівши таким чином підготовку ґрунту в теплиці або в парнику, можливо отримати здоровий і міцний урожай овочевих або зеленних культур.

Україна нарощує виробництво та експорт ягід

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: