Як стати успішним фермером: поради фахівця з Херсонщини (ФОТО)

Херсонщина – країн безмежних ланів. Не кожен здатен створити реально прибутковий бізнес тут, адже, які відомо, клімат посушливий, опади випадають доволі рідко. Полив – це гроші. Урожай – гроші. Поганий урожай=погані гроші. Полив=Урожай=Гроші. Але цих грошей не заробити без вмілого менеджера, який керує усім цим процесом.

Мені випала нагода поговорити з одним з успішних аграріїв – менеджерів Херсонщини – Русланом Васильовичем Романенко. Розкажіть свою історію успіху. З чого Ви почали?

Складно так одразу сказати з чого я почав. З самого-самого початку? Певно, то було у дитинстві і навчила мене тому мама. Вона виростила якийсь-то урожай картоплі, моркви і цибулі. Потім продала, а я це все бачив. І зрозумів, як можна заробити на тому що робиш і що вирощуєш. Це правда, це так і було.

А як саме Ви почали створювати свій бізнес?

Розкажу жарт.  Питають у одного мільйонера: “Ну, де ти взяв мільйон?”. А він каже: “Усе дуже просто. Я купив одне яблуко, потім помив і продав. Купив два яблука, помив і продав”. То хіба Ви на яблуках так розбагатіли? Ні, тоді померла моя бабуся в Бразилії і залишила мені мільйон.

Які поради Ви можете дати людям, які мріють зайнятися фермерством?

Треба в першу чергу не просто бажати, а щось для цього робити. Як мінімум, треба розібратися у самій роботі, треба зрозуміти з чим це пов’язано. А насправді зараз будь-який бізнес, в тому числі і фермерство – це не так саме вирощування, як фінансовий сектор. Навіть якщо ти розбираєшся і вмієш працювати з грошима, то там вже немає значення, чи фермерство то буде. Вирощувати нескладно. Людство 10 тисяч років вирощує пшеницю. Там нічого складного нема. Для цього наймається персонал, який знає точно свою роботу і виконує її, а ти маєш це організувати. Але якщо ти хочеш сам цим займатися, от бути фермером в прямому значенні цього слова, то тоді треба йти вчитися на фермера (або це може бути агроном, механізатор або те, що закінчив я – менеджмент організації у сільському господарстві). Я насправді менеджер, але я не знаю як правильно виростити сою, пшеницю.

Ви просто цим керуєте?

Так, я цим керую. І повірте, це одна з невід’ємних складових. От на роботі в мене багато працівників, вони всі фермери. Той вміє на тракторі працювати, той агроном, той вміє ще щось. Але вони на цьому не заробляють, вони тільки отримують заробітну плату.

Чому Ваше підприємство називається “Ін терра”?

“Ін терра” – “В землю”. Були гроші і я їх вклав у землю.

Яких правил Ви притримуєтесь у житті?

По класиці відповісти чи насправді? По класиці: 1) не обманювати; 2) працювати, підтримувати і ще щось, ще щось. Але це буде неправда. Я просто ніколи не думав, але, певно, це буде: Спілкуватися з людьми. Усе, що я в житті можу і досяг – це все від спілкування. Спілкування зі знайомими, незнайомими людьми, які є успішні, які щось вже досягли. Я нічого нового не створив – я просто вчусь в інших людей і копіюю це.

Ось це вже скоріше не правило, а цінність. Виховувати у себе у сім’ї ті класичні правила, про які я вже казав. Вчити дітей як заробляти гроші. У мене молодший син, якому зараз 6 років. У минулому році (я його не вчив нічого) він взяв свої іграшки, перемив і поніс на базар продавати. Продав – заробив гроші. А тоді я йому кажу: “От бачиш, ти іграшки продав, які я купляв по 300-500 грн, а ти їх продав по 10 грн. Так звичайно можна бізнес робити, але він неуспішний” Для того, щоб бізнес був успішний треба продавати те, що відновлюється: гроші, урожай, електроенергія. Я сину пояснив на прикладі, що якщо він продасть сливу, яка росте у нас у дворі – це буде бізнесом. Він так і зробив у 6 років. Як гадаєте буде з нього бізнесмен? 100%.

З нашої розмови я зрозуміла, що фермер має уособлювати в своєму обличчі не тільки фермера, який знає що таке земля і що з нею робити, а ще й економіста, менеджера. А в проообразі цієї суперлюдини має бути ще й підприємницька жилка.

Алісія Ширяєва

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: