На Вінничині працює агроном-священик

На Вінниччині в селі Комарівка Теплицького району вирощують бобові, яка найбільш популярна в азіатських регіонах та африканських країнах. Органічні бобові рослини вирощує Олексій Дон — за освітою агроном та священик, пише “Агро-Центр”.

“Навчався на агронома, але любов до служіння Богу перемогла, став священиком, а потім через скрутний фінансовий стан знову почав займатися землею. Все почалось з паю площею в 3 гектари, а тепер маю близько 150 гектар. З початку фермерської діяльності займався висівом сої, але останні 6-7 років також почав займатись бобовими. Спочатку ми висіваємо насіння маленькими ділянками, щоб подивитись, як воно себе «поводить». Коли прочитав книжку Івана Овсінського, тоді зрозумів — правильний догляд має бути «чистим» (без хімічної обробки — ред.). Ось вже більше 15 років я не користуюся добривами. Бур’яни знешкоджуємо за допомогою мотиження (оброблення міжряддя — ред.) та боронування пружинними боронами”,

— розповів Олексій Дон.

Грузини, катарці і молдовани найбільше п’ють українське молоко

На ринку Малайзії в захваті від українських продуктів

Вигідна пропозиція: іноземна компанія шукає українських виробників натуральної вівсяної каші

Олексій Пилипович пояснив, що маш та адзуки (різновид бобів – ред.) обрав, перш за все, через цінову політику, а по-друге — вирощування цих сортів збагачує ґрунт азотом. Попит на органічну продукцію, як за кордоном, так і в Україні великий, особливо на зернобоби. Маш хотіли експортувати в Індію, нам розповідали, що в нас він росте великий і солодкий. З квасолею адзуки він працює лише рік, поки що вивчає правильну техніку садіння та догляду за бобами червоної квасолі.

“Бобові – рослини, які люблять тепло, а якщо це сорти азіатських регіонів, то тим паче. Посів починаємо одразу, коли потепліє. Для успішного росту, цвітіння та плодоношення цих сортів бобових необхідна температура в межах 24-34 градуси. Насіння зберігається не менше п’яти років, а проростати починає при температурі 6-10 градусів. Тривалість вегетаційного періоду — від 60 до 190 діб, залежно від росту та кліматичних умов”, 

— доповнив пан Олексій.

За матеріалами “Власно”

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: