“Найбільш вигідні та найзбитковіші”: яка рентабельність виробництва зернових культур в Україні

В Україні рентабельність виробництва у фермерських господарствах по зерновим культурам склала в минулому році 14,5% проти 11,8% у всіх підприємствах, по насінню ріпаку та ріпаку – 17,9% проти 9,4%, насіння соняшнику – 24,7% проти 23,5%, навів дані директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” академік НААН Юрій Лупенко. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Про це повідомляє пресслужба Інституту.

З польових культур, за його словами, найбільш рентабельним в фермерських господарствах стало виробництво проса (28,4% проти 20,2%) і насіння соняшнику (24,7% проти 23,5%).

Коментар: “Рентабельність виробництва в фермерських господарствах зросла по житу, вівсу, гречки, шишках хмелю, картоплі, овочах відкритого грунту, фруктах і ягодах, тоді як в цілому по сільськогосподарських підприємствах – тільки по житу, вівсу, картоплі та ягодах”, – підкреслив Ю. Лупенко.

У минулому році збитковими для фермерів в рослинництві було виробництво зернобобових культур (-2,5% проти -11,5% у всіх підприємствах) і цукрових буряків фабричних (-4,8% проти -15,1%).

У порівнянні з 2019 роком

Для порівняння: за результатами 2018 року найбільш рентабельним стало виробництво шишок хмелю (60,9%) та насіння соняшника (32,5%). Рентабельність виробництва зерна склала 24,7%.

За словами Лупенка, у 2018 році найбільше зріс рівень рентабельності вже згаданих шишок хмелю (з 17,7% до 60,9%), проса (з 24,5% до 34,7%), овочів закритого ґрунту (з 1,7% до 8,5%), кукурудзи на зерно (з 23,7% до 27,2%). Рентабельним стало виробництво насіння льону-довгунцю (18,6% проти -10,8% у 2017 році).

Натомість втратили позиції найбільш рентабельні продукти 2017 року. Рентабельність виробництва ягідних культур зменшилася з 85,9% у 2017 році до 19,5% у 2018 році, винограду — з 51,6% до 22,6%, насіння ріпаку й кользи — з 43,6% до 31,1%, плодових культур — з 27,3% до 3,4%, вівса — з 21,2% до 10,3%, бобів сої — з 28,8% до 21,0%.

Рівень рентабельності виробництва насіння соняшнику зменшився з 41,3% у 2017 році до 32,5% торік. Збитковим стало виробництво високорентабельної у 2017 році гречки (-17,2% у 2018 році проти 32,7% у 2017 році), буряку цукрового фабричного (-11,4% та 12,4% відповідно), а також жита (-2,2 та 20,2%).

Джерело: сайт AgroNews.

Читайте також: Україна експортувала рекордну кількість зерна

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: