Вчені показали на відео, як рослини передають сигнал про напад

Вчені Вісконсинського інституту в США припустили, що якимось чином в передачі інформації замішаний кальцій, рівень якого вони заміряли в резуховидці – невеликій трав’янистій рослині з квітками білого кольору.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Як відомо, у рослин відсутня нервова система. Але вчені давно помітили, що якимось чином при пошкодженні невеликої частини рослини, про це “дізнавалися” всі його паростки. Наприклад, якщо листок їла гусінь, то через деякий час вся рослина починала виробляти хімічний елемент. Ним вона наповнювала свої пагони, роблячи їх непридатними для вживання комахами. Загадкою залишався метод передачі інформації по гілках.

Наповнивши рослину флуоресцентним білком, який починає випускати світіння при реакції з кальцієм, вчені посадили на рослину голодну гусеницю, яка почала жувати листок.

У місці пошкодження відразу ж почалося підвищене вироблення глутамінової кислоти, внаслідок чого рецептори підвищили рівень кальцію, про що свідчить світіння сигнального білка. Потім даний імпульс почав поширюватися по всій рослині зі швидкістю приблизно 1 мм в секунду – в 120 тис разів менше, ніж у людей і тварин.

Джерело: сайт My discoveries

Читайте також: “Доглядають за гепардами”: в Намібії відкрили унікальне фермерське господарство

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: