Вчені встановили, що мавпи і люди думають схоже

Вчені дослідили розумові здібності у мавп та з’ясували, що ці тварини думають у тому ж напрямку, що і люди.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Вважається загальновідомим, що однією з головних відмінностей людей від тварин є здатність виводити логічні наслідки з попередніх висновків, будувати уявні картини і за допомогою граматичних структур – розумну мову. 

Люди і мавпи говорять на різних мовах. Але, як з’ясувалося зараз, підхід до мови та структури мислення у них набагато більше подібний один до одного, ніж вважалося до цих пір.

Сто представників корінного індіанського населення Болівії, дорослих і дошкільнят з США, а також мавп, стали учасниками експерименту, який провели вчені з декількох американських університетів.

Результати показали, що всі учасники – і люди, і мавпи – намагалися структурувати символи по рекурсивним принципам. Це було головним. У дорослих американців рекурсія була більш чіткою і однозначною, у дошкільнят і індіанців племені чімане – істотно гірше. Причина в тому, що у них були набагато слабші, або взагалі були відсутні навички читання і математики. Що, зокрема, показує: цим навичкам можна навчитися. Вчилися в ході дослідження і мавпи.

Коментар: Це підтверджує результати і інших наукових досліджень, які показують, що примати можуть навчатися структурам, які є частиною мовної граматики людини“, – говорить один з керівників проєкту, професор університету Берклі Стівен Піантадозі.

Інші експерименти, які проводилися з павіанами, показали, що ті можуть запам’ятовувати не прив’язані до контексту граматичні структури і навчатися ним. Ці структури будувалися в експерименті за дзеркальним принципом, тобто АВ/ВА, АВС/СВА і так далі. Мавпи повинні були, торкаючись до екрану, вибрати “правильний” об’єкт, що рухається.

Об’єкти були різні: або повторювані (AB/AB, ABC/ABC), або дзеркальні, або змішані. І мавпи досить швидко стали відрізняти типові поєднання, спеціально структуровані з помилками.

Зрозуміло, рекурсивні здібності та вміння працювати зі складними граматичними структурами у людей розвинені набагато краще і складають дуже важливу частину розумового процесу. І все-таки важливо відзначити, що ці здібності і ці навички притаманні не тільки людям.

Джерело: сайт DW

Читайте також: “Справжній Вінні-Пух”: в Гімалаях ведмідь заліз на дерево та крав мед у бджіл (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: