Експерти розповіли як працює програма аграрних розписок в Україні

Програма “Аграрних розписок” працює в України з 2015 року. За 3 роки дії програми сільськогосподарські виробники залучили для своєї діяльності понад 5 млрд грн., пише “Агро-Центр”.

Проект аграрних розписок впроваджується в Україні Міжнародною фінансовою корпорацією, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Сьогодні аграрні розписки не передбачають безпосереднього виділення бюджетних коштів фермерам, проте покривають витрати фермерів.

25 євро за вівцю: німецьким фермерам доплачуватимуть за випас кіз та овець

У 2018 році фермери отримали майже 800 розписок. Експерти розповідають, що розраховувалися фермери дуже неочікуваними товарами: сіном, шипшиною, молоком, яблуками. 90% розписок видано малим та середнім виробникам.

“Аграрна розписка – це довільний договір між постачальником, наприклад, добрив або агрохімікатів, засобів захисту рослин, насіння та виробником сільськогосподарської продукції. Документ, складений у довільній формі, потрібно лише зареєструвати в нотаріуса. Він має приблизно такий вигляд: восени або навесні ви отримуєте від постачальника або гроші, або ресурси, а віддаєте йому товар – зерно, кукурудзу чи гроші”,

— розповіла Олена Ковальова, заступник Міністра агрополітики та продовольства України.

Страхування бджіл та кримінальна відповідальність: що нового чекає пасічників у 2019 році

На початку впровадження проекту участь брала лише одна область України, проте вже у 2018 році до програми приєдналися всі області України. Окрім цього, в програмі почали брати участь 6 банків, які приймають аграрні розписки як заставу під кредити.

Головною перевагою аграрних розписок для фермерів є пристосова­ність до по­треб ма­лих і се­редніх сіль­госпви­роб­ників, а також можливість для фермера залучити швидкі та дешеві сезонні кошти у свій бізнес. Програма аграрних розписок  передбачає спро­ще­ну про­це­ду­ру оформлен­ня до­ку­ментів, ло­яльніші ви­мо­ги до за­ста­ви.

Фермери з Волині вирощують екзотичні цитруси у підземній теплиці (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: