Неврожай: чим українські фермери можуть замінити неякісні російські добрива

Після початку війни на сході України свідомі фермери відмовилися від використання російських добрив. Проте, як показав цьогорічний досвід — російські виробники вміють вдало маскуватися під західних виробників, пише “Агро-Центр”.

Цього року фермери чи не найбільше постраждали саме через неякісні російські добрива, які попри заборони імпорту все ж потрапляють на українські ринки.

“Як завозили, так і завозять. Нічого не змінюється, незважаючи на санкції. Везуть на Білорусь чи ще кудись і під іншим видом переадресовують. Упаковка та ж, просто реєстрація інша. Уже багато випадків чув про недоурожай. А все тому, що маніпулюють якістю. Наприклад, додають більше глини, менше – корисних речовин. Ось і виходить. І таких випадків дуже багато”,

— поділився фермер з Київщини Андрій.

Українські господарі відзначають, що свідомо почали відмовлятися від продукції країни агресора та надавати перевагу західним виробникам. Проте, російські постачальники почали все частіше маскувати свою неякісну продукцію під відомі світові бренди. Фермери припускають, що навіть постачальники можуть не знати, хто дійсно є виробником того чи іншого продукту:

“Раніше були російські, і вони відразу говорили – російські. І лейбл був російський. А зараз таке часто буває, що явно російське, але під казахською маркою йде. Так і продають”

— каже фермер з Чернігівщини Андрій.

Фахівці відзначають, що майже половина імпорту добрив — це замасковане під інші країні російське добриво. Тож, українські фермери схиляються до думки, що краще використовувати добрива українського виробництва.

Так, на Львівщині працює унікальне виробництво. Тут аграрії разом з науковцями розробили новітнє добриво спеціально для кислих українських ґрунтів:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: