Штучний інтелект та роботи: якими будуть ферми майбутнього

Штучний інтелект та робототехніка демонструють великі перспективи у вирішенні деяких з найбільш нагальних проблем сільського господарства: від необхідності підвищення продуктивності і прибутку до подолання нестачі персоналу і захисту навколишнього середовища, пише “Агро-Центр”.

З усіх галузей, до яких причетний штучний інтелект, можна з упевненістю сказати, що сільське господарство має найбільший вплив на людину.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, до 2050 року населення планети зросте з 7 до 9,2 млрд чоловік, що вимагатиме збільшення виробництва продовольства на 60%. З огляду на та, що фермерське населення Землі стрімко старіє, аграріям знадобляться невтомні помічники. І це будуть роботи.

Сири з віскі і трюфелями: на Львівщині молоді фермери виготовляють екзотику (відео)

Фермери повинні знайти інноваційні способи виробляти продукції більше з меншими витратами. І під загрозою зміни клімату – споживаючи менше енергії і води, виробляючи менше викидів і захищаючи родючість грунтів.

Технологія, заснована на штучному інтелекті – побудована на алгоритмах і моделях, які аналізують дані, щоб вивчати, коригувати та покращувати агропрактіки з плином часу без втручання людини – починає робити все більш істотний вплив на сільськогосподарську галузь, особливо в невеликих господарств.

Наприклад, ШІ може допомогти невеликим фермерським господарствам бути більш прибутковими, вивчаючи дані про рослини, щоб створити “карту прибутку”, яка радить фермерам застосовувати найбільш ефективні способи використання поля для максимізації урожайності. Кожен крок – від знання, коли потрібно садити і збирати урожай, до постійного догляду за культурами – тепер можна автоматизувати.

В Україні виготовляють чорну ковбасу за секретним рецептом (відео)

Точність, що забезпечується ШІ, є величезним стимулом для сталого та екологічного землеробства. Фермери можуть точно знати, яка культура найкраще підходить для кожної області поля, які території залишити під паром для відновлення ґрунту, що зробити для грамотної боротьби і коли саме збирати врожай для мінімізації втрат.

По всьому світу з’являється система еко-стартапів, що пропонує інструменти на базі штучного інтелекту для ферм, включно з організацією Small Robot Company (SRC), яка вважає, що роботи ведуть більш точне і екологічно нешкідливе сільське господарство, ніж традиційні практики.

Роботи SRC – Том, Дік і Гаррі – здатні самостійно доглядати за посівами, піклуючись про кожну окрему рослині. Вони підгодовують і обприскують тільки ті рослини, які цього потребують, забезпечуючи ідеальний рівень поживних речовин і захист рослин, без втрат і впливу на навколишнє середовище. Роботи – це низьковуглецевої альтернатива великим тракторів, вони не викликають переущільнення грунту і перешкоджають ерозії і забруднення сільськогосподарські ділянки.

Фермери роздягнулися аби показати, що село це сексуально (фото 18+)

Роботи SRC використовують на 90% менше агрохімікатів і на 95% менше енергії, ніж традиційні методи, що використовувалися в минулому, працюють щодня цілий рік і готові взяти на себе самі трудомісткі завдання, звільняючи час фермерів для розвитку в інших галузях сільськогосподарського бізнесу, таких як брендинг і маркетинг.

У світлі мегатенденцій, з якими стикається сільське господарство – зі зростаючим попитом на продовольство в міру зростання населення, екологічними вимогами і необхідністю зберегти життєздатний бізнес – агропромислові комплекси потребують технічної революції. Ця революція йде повним ходом, багато в чому завдяки інноваціям в області штучного інтелекту і робототехніки.

Агроном з Франції переїхав в українське село та живе з українкою (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: