Відомо області, де найбільше безпечних харчових підприємств за стандартом НАССР

Виготовлення харчової продукції вимагає чи не найбільшого контролю якості. Адже, від цього напряму залежить здоров’я кінцевого споживача. Аби контролювати процес виробництва на підприємствах впроваджують систему управління безпекою продуктів харчування, пише “Агро-Центр”.

НАССР – це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. Він охоплює питання інформування, управління системою і контроль ризиків.

За словами Ольги Трофімцевої – заступника агрополітики з питань євроінтеграції, Україна вже розпочала шлях до безпечного та якісного виготовлення харчової продукції. Станом на початок поточного року, 426 підприємств впровадили систему НАССР, 143 на стадії розробки та впровадження.

“Для нас при цьому пріоритетом залишається безпечність української продукції, яку купує український чи закордонний споживач. Тому Мінагрополітики та Держпродспоживслужба разом з представниками бізнесу постійно працюють над тим, щоб система HACCP на українських підприємствах була дієвою та ефективною, а не лише “на папері””,

Наразі Дніпропетровська, Волинська, Вінницька та Харківська області є лідерами за кількістю підприємств, які впровадили або працюють над розробкою системи НАССР. Таких підприємств у областях нараховується 60, 49, 48 і 45 відповідно. Серед галузей лідирують м’ясопереробна та молокопереробна.

“Малі потужності, які постачають продукцію кінцевому споживачу, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та з площею до 400 кв. м, або ті потужності, які не постачають продукцію і мають персоналу до 5 осіб, мають терміни для розробки та впровадження системи НАССР ще рік – до 20 вересня 2019 року”,

– відмітила Ольга Трофімцева.

Підприємства, які проігнорують впровадження системи НАССР повинні будуть сплатити штрафу.

В молочній продукції трьох виробників знайдено бактерії кишкової палички

“Для юридичних осіб штраф складатиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб – 15 мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності”,

– зауважила Ольга Трофімцева.

Впровадження сертифікація НАССР має значну кількість переваг. Зокрема: сприяє підвищенню довіра споживачів до продукції, що виробляється; відкривається можливість виходу на нові, в тому числі міжнародні ринки, розширення вже існуючих ринків збуту; додаткові переваги при участі в важливих тендерах – підвищується конкурентоспроможність продукції підприємства; підвищення інвестиційної привабливості; зниження числа рекламацій за рахунок забезпечення стабільної якості продукції; створення репутації виробника якісного і безпечного продукту харчування.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: