Економіка молочної ферми – приклад ферм в США

Повторне використання ресурсів на молочній фермі приносить відчутну вигоду. Про це розповіла Хізер Барнс в своєму матеріалі на порталі www.agriculture.com, пише “Агро-Центр”.

“Недавні тури по молочним заводам в Північній Кароліні відкрили мені очі на багато способів, якими фермери переробляють і максимально використовують свої ресурси”,

— розповіла Хізер.

Жінка поділилася, що для неї не було новиною те, що фермери, що піклуються про землю і природні ресурси, але деталі саме молочного виробництва виявилися дуже цікавими.

“Одна молочна ферма, яку я відвідала, доїть 600 корів, купуючи корми більш ніж на 1,2 мільйона доларів на рік. Фермери змішують 13 різних рецептів для щоденного раціону. Вони дають достатньо корму на 24 години, а потім збирають залишок. Залишок корму зважують, а кількість корму на наступний день коригують залежно від того, що корови фактично з’їли, щоб скоротити кількість харчових відходів. Необроблений корм компостується.”

У “коморі” ферми є великі запасники, повні інгредієнтів для раціонів, багато з яких є побічними продуктами інших сільськогосподарських процесів.

Наприклад, цитрусову м’якоть, яку раніше викидали, перетворюють в гранули і використовують в якості кормового інгредієнта. Некондиційні, але хороші залишки соєвих бобів також йдуть на корм тваринам.

Кожна молочна ферма, яку я відвідала, переробляє воду. На молочних фермах на 600 корів вода використовується як мінімум чотири рази. Коли молоко надходить з доїльного залу, воно тепле — як температура тіла корови. Вода використовується для охолодження молока до того, як воно потрапить в резервуар (в якому зберігається все фермерське молоко), де молоко охолоджується ще більше.

Ця вода (яка не вступала в контакт з молоком) потім використовується в якості питної води для худоби.


Молочні телята живуть в окремих будиночках. Земля покрита гравієм, що сприяє дренажу, забезпечує чистоту і скорочує кількість хворих телят. Як тільки теля переміщається на пасовище, гравій видаляється і служить для покриттів під’їзної дороги.

Це всього лише кілька способів, якими молочні фермери користуються, щоб підвищити рентабельність і вести своє господарство по-розумному.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: