На Житомирщині водій з 33-річним стажем зайнявся вирощуванням органічної квасолі

Михайло Шевченко мешкає у селі Старе Солотвино, що на Житомирщині. Чоловік 33 роки працював водієм, проте коли роки змусили припини роботу, Михайло вирішив зайнятися фермерством. Сьогодні він пишається тим, що вирощує органічну квасолю, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Agro Portal”.

“Шукати нове хобі в старшому віці вже важко, але у мене вийшло. Дуже радий, що вдалося отримати на своєму полі красивий і корисний урожай. Сам собою дуже пишаюся”,

— не стримує емоцій господар.

Олія з малини та конопель: на Вінниччині фермер готує унікальний продукт

Найбільше фермер пишається тим, що цілу ділянку стручкової квасолі йому вдалося виростити абсолютно без хімії. Він самотужки з сім’єю доглядав та прополював рослини. Урожай перевищив всі очікування.

“Звичайно, вкладено в нього багато праці. Ідея з’явилася взимку, вирішили спробувати сім’єю вирощувати французькі сорти спаржевої квасолі і заробляти на цьому. Початкова інвестиція склала приблизно 120 тисяч гривень. На 35 соток підвели крапельне зрошення. Це вже останні тижні з дощами більш-менш, а була ж і посуха. Доводилося по 3-4 причепа довозити воду і з 6-ї вечора до ночі поливати”,

— киває господар на ємності для води, які тримає напоготові.

Михайло розповідає, що звик бачити стручкову квасолю ще в тривалих робочих поїздках. Там цей продукт надзвичайно популярний.

Модель зі світовим ім’ям зайнялася фермерством (фото)

“Заходиш в магазини, а там  цілі полки з зеленню, салатами в різних красивих упаковках. Ми набирали досхочу. Додаєш цікаві соуси  ось і їжа готова. Завжди відчував себе ситим і задоволеним. Тому відразу охоче взявся за вирощування квасолі, її завжди багато було в тих овочевих делікатесах. Не всі ж на ковбасі, шашликах і вареники сидіти. Різноманіття хочеться, і про здоров’я більше замислюєшся з віком”.

За словами Михайла, найбільшою проблемою — є стабільний збут своєї цінної продукції. Її треба реалізувати відразу, адже через 2-3 дні квасоля може стати вже некондиційної. Грамотні кухаря це бачать відразу.

Дозрілу продукцію фермер збирає самотужки зі своєю сім’ю, найнятого персоналу на господарстві немає.

В Нідерландах на плавучій фермі збираються виробляти молоко і йогурт

Постачати свою квасолю в супермаркети фермер не планує. Там партії потрібні великі, і ставлення інше.

“Трохи прикро, що і маркети, і оптові закупівельники охочіше працюють з імпортним товаром, коли ось, ми вже тут, поруч, у нас ще більш якісний, свіженький продукт. Прикро, адже ми можемо виростити не гірше французів, поляків, німців — у них земля набагато гірше”.

Михайло Шевченко розуміє, що для України цей продукт є не зовсім типовим та відносно новим. Тому потрібно знайомити споживачів зі стручкової квасолі і її корисними якостями поступово. Тому його новий бізнес вимагає терпіння і копіткої роботи.

Каже, він показав приклад того, що стручкова квасоля теж може бути дуже перспективною на наших полях:

“Я, звичайна людина, виростив її класної, красивою, корисною. У інших теж вийде”.

На Чернігівщині родина фермерів виготовляє 15 видів вершкового масла (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: