Курс на “органіку”: як Франція бореться з безробіттям

Вже ні для кого не секрет, що органічні продукти у сільському господарстві стали трендом як у Європі, так і у світі. Виробництво органічної продукції має високу додану вартість та дає чимало робочих місць. Так, Франція вже близько десяти років швидкими темпами переводить сільське господарство “на органіку”. “Агро-Центр” підготував невеликий огляд ситуації на цьому ринку.

Франція – фермерська країна. Тут чимало господарств, які виготовляють продукти харчування. Проте, французи на цьому не зупиняються і активно перелаштовують виробництво в еконапрямку. Так, уже 6,6% усіх сільськогосподарських земель країни займають органічні ферми. Мало того, уряд планує збільшити площу таких ферм до 15% від загальної. Створена навіть окрема програма “Ambition Bio 2022”. У чому ж перевага органічної продукції?

Висока додана вартість: для того, щоб виготовити екопродукцію, потрібно затратити значно більше часу та ресурсів.

Ще одна перевага, про яку чомусь говорять значно менше – створення робочих місць.

Якщо у класичному землеробстві значну частину роботи покладено на хімічні речовини, в органічному землеробстві потрібні людські ресурси.

Вигідний бізнес: на органічному хроні в Україні можна заробити мільйони

У Франції в органічному сільському господарстві напряму залучено 134 500 працівників. З них 88 400 робітники на фермах, 28 900 у сфері маркетингу і дистрибуції, 15000 в управлінні і 2200 – в сфері консалтингу.

За останніх 5 років зайнятість в органічному виробництві зростала в середньому на 9,5%. Для держави це стратегічний напрямок, який дозволяє зменшити кількість безробітних серед населення і водночас створювати якісну продукцію з попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Краще — за кордон: майже всі органічні продукти вивозять з України

Робота у сільському господарстві зазвичай сезонна і триває близько 5 місяців. Завдяки поширенню органічного землеробства сезон вдалося збільшити до 9 місяців, адже постійно існує потреба у ручній обробці землі. При цьому, така робота високо оплачується, адже праця закладається у чималу додану вартість готового продукту. Кількість робочих місць збільшується також і через специфіку кінцевого продукту: у нього значно менший термін придатності і особливі вимоги у транспортуванні.

У ЄС попит на органічні продукти невпинно зростає. Так, цього року очікується збільшення споживання органічної продукції на 17% і в грошовому еквіваленті становитиме 8,3 мільярди євро.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: