Краще – за кордон: майже всі органічні продукти вивозять з України

Майже 98% органічної продукції вирощеної в Україні іде на експорт. За кордоном її ціна у п’ять разів вища, ніж в Україні. При цьому вітчизняні споживачі, які хотіли б споживати органічне, такої можливості не мають, пише “Агро-Центр”.

За словами генерального директора ТОВ “Ріттер Біо Агро” та ТОВ “Дедденс Агро”, попит на органічну продукцію є як в Україні, так і у світі. У цьому він переконався за п’ять років ведення органічного аграрного виробництва. Більше того, органічним виробникам цілком реально вийти на ту ж урожайність, що і неорганічним. Зараз, очолювані ним господарства дійшли до того, що пшениці збирають 5 т/га, кукурудзи — 7 т/га, льону — 2 т/га, вівса — 5-7 т/га. Найближчим часом хочуть вийти на урожайність цукрового буряка на рівні 50 т/га. Крім того, фермер переконався, що без хімії цілком успішно можна вирощувати також ягоди та бобові.

«Золота жила»: на Півдні знайшли гідну заміну соняшнику

Проте виробники органічної продукції в України, порівняно з іноземними колегами, зовсім кинуті державою напризволяще. У Німеччині на гектар органічного поля держава виділяє €400 дотацій та Китаю, де для ведення органічного виробництва виділили цілий острів та дають по $50 тис./га.

На Київщині виготовляють «добрі сири» (деталі, відео)

У той же час в Україні на початку діяльності агрофірми доводиться нести величезні збитки через те, що шкідники знищують весь урожай. При цьому, звісно, жодної компенсації фермери не отримують.

New Holland представили трактор для малих фермерів (відео)

Віктор Щербачук також наголосив, що в Україні є цілий Карпатський регіон, де вирощуються здебільшого екологічно чисті продукти, проте виробники роблять велику помилку, продаючи їх як звичайні продукти. Для збільшення прибутків та для подальшого розвитку їхнього бізнесу, він радить об’єднати зусилля.

Середньостатистичний українець витрачає на органічну продукцію близько €3 на рік, тоді як середній показник на душу населення в Польщі становить €7 на рік. Обидва показники є нижчими за середній показник по Європі (€44) і середній по світу (€11).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: