“Татусеві кізоньки”: сировари створять в Україні інноваційну ферму

Невеличка сімейна ферма починала свій шлях у селі Бовтишка, Кіровоградської області. Тато доглядав за козами, мама готувала смаколики, а дочка Наталія розробляла бізнес-модель та шукала шляхи реалізації продукції. За 2,5 роки господарям вдалося побудувати прибутковий бізнес та почати популяризувати козівництво в Україні, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні фермерському господарству “Татусеві кізоньки” вже 2,5 роки. Займатися бізнесом одразу ж почали “по-дорослому”. Шукали вихід на торгові мережі і вже на початку шляху співпрацювали з 14 магазинами в Києві.

“В світ тваринництва я потрапила досить неочікувано для себе, адже мій трудовий досвід керівника в різних напрямках діяльності: від будівельної справи, керівництва рестораном, до зовнішньо економічної торгівлі продукцією нафтової переробки, але жодного натяку на козівництво. Я навіть не могла уявити собі, що ми із родиною зробимо власний бренд “Татусеві Кізоньки”, та якби ще три роки тому мені хтось сказав, що кози стануть моєю роботою я б, напевно, не повірила в таку вірогідність.”

— пригадує Наталія Якименко.

Інтерактивна карта для фермерів: Україна друга за площами сільськогосподарських угідь

 

“В спадок від моєї бабці залишилось дві козочки, з яких почалась ця чудова історія. Одна з них — Квіточка жива і досі, їй вже 15 років. Так, з роками виросло маленьке стадо кіз , які щодня випасаються на березі річок, та затишних лугах. Наше сімейне фермерське господарство находиться далеко від траси, та на березі ставка, колишньої річки Бовтиш. Батьки піклуються своїм стадом, адже дуже люблять тварин. Кожна кізонька, має своє ім’я, та відкликається на нього. Нехай скажуть , що кози вперті то не так, вони дуже люблять повагу, та дуже ніжні тварини. У такому, середовищі маленького раю на землі ми продукуємо за бабусиними рецептами нашу продукцію.”

— розповідає Наталія

Вигідний бізнес: фермери можуть заробляти пів мільйона гривень вирощуючи курей

Ідея створити свою ферму виникла випадково, під час зустрічі з друзями. Окреслили бізнес-план, перші виходи до покупців та логотип бренду:

“Мій друг смільне Гриб Андрій розповів, що сироварня або маленький клаптик з виноградниками це те про що він мріє. На що миттєво послідкувала пропозиція ґешефту. Не відходячи від теми, ми накидали план розвитку, як ми то бачимо і вирішили прийняти участь в ярмарці яку організувала компанія в якій працює мій друг”

“В селі працюють мої батьки в двох, тато Григорій Петрович доглядає кіз, а мама Неллі Миколаївна повар технолог за фахом займається переробкою молока. Моя задача з друзями це реалізація продукції в місті. Брендування, винахід нових рецептів, вирішення питання з податковою інспекцією, контроль постачання то що. Деякий час ми не могли знайти назву для нашої новоствореної ферми сімейного типу, але назва сама напросилась, адже козами піклується виключно тато, тому і назва Татусеві Кізоньки стала не тільки “мімішною” та звучною, також повністю відповідає дійсності”

Справжньою родзинкою продукції “Татусевих кізоньок” є те, що вона готується за родинними традиціями. Готують на фермі молоко, молодий сир, вершки, бринзу з томатами в оливковій олії, бринзу з оливками в олівковій олії, Пахту, десерт Бланманже та масло Трав’яне.

“Ми хочемо, щоб наша продукція була не тільки кращою за показниками , а ще ї смачною. За традиційною аутентичною переробкою, ми залишаємо продукції смакові та мікро біологічні показники. Це ручна робота, зроблена маминими руками, овіяне молоко, та загартований сир, що може дати ще біль позитивної та якісної енергій.”

Сьогодні “Татусеві кізоньки” дещо відійшли від масштабного виробництва та більше зосередилися на громадській діяльності. Наталія є головою громадської організації “Асоціація
Козівників України” та зараз працює над новим проектом. На базі Немішаєвського агротехнічного коледжу створили лабораторію харчових технологій, де молодь навчатимуть інноваційним методикам і практикам, новітнім технологічним стандарти з переробки продукції за принципом дуальної освіти. Також, в планах – створення інноваційного сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, в якому один з видів діяльності буде розвиток малих сімейних підприємств дрібної рогатої худоби з подальшою реалізацію молока та переробки в рамках проекту.

Дорогу молодим: хлопець переїхав в Італію та почав займатися фермерством (фото)

“Татусеві кізоньки і далі працюватимуть, як невеличке фермерське господарство. Плануємо популяризувати ферму для зеленого туризму. Мама і далі готуватиму продукцію, але в менших обсягах”

— поділилася жінка.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: