Іспанець під Києвом вирощує салат для бургерів МакДональдза (фото)

Іспанець Хосе Луїс на Київщині вирощує салат для мережі МакДональдз в Україні. Ферма є підрозділом іспанського холдингу, а окупність заводу – 5 років, пише “Агро-Центр” з посиланням на “ЕП”.

50 гектарів полів з салатами розташовані у Броварському районі. Тут вирощують два види салатів: “айсберг” та віднедавна – “батавію”. “Айсберг” є новим для українських полів, він належить до родини айстрових і схожий на звичайну українську капусту. У Європі цей салат користується значно більшою популярністю. Лише цього року компанія “Фіно верде” налагодила вирощування “батавії” для бургерів “Маестро”. Окрім цих видів салату, вирощують тут також і лолороссо, фрізе та ромен.

Фотографії “ЕП”

Працівники компанії постійно радяться з своїми іспанськими колегами – у них більше досвіду.  Минулого року команда агрономів жила на київському полі, аналізуючи нюанси вирощування салату в українських умовах.

Вигідний бізнес: військовий з Туреччини відкрив овечу ферму в Україні (відео)

Молодий киянин покинув столицю та робить сири у селі (відео)

Сприятливий клімат, гарна земля і ринок реалізації — основні причини іспанських інвестицій в Україну. Вітчизняний ринок салатів ненасичений. За прогнозами Хосе Луїса, найближчим часом він зросте мінімум на 15-20%.

Вигідний бізнес: як в Україні заробляють на фермах? (відео)

ABM Holding, до якого належить компанія, займається вирощенням овочів в Іспанії та Марокко. Цикл вирощування салату – близько 60 днів. 

На полях під Києвом салат збирають вручну, зрізають качанчики і відправляють на завод під Макаровим. Витрати на вирощування салату в Іспанії та Україні не відрізняються, адже чимало необхідного імпортується. Всього витрати на один гектар в Іспанії оцінюються в 6-9 тисяч євро. В Україну підприємці інвестували 5 з половиною мільйонів євро. Побудований завод з переробки салату має площу майже 2 тисячі квадратних метрів, працює на ньому близько 50 осіб.

Сюди салат потрапляє в автомобілях з охолоджувачами в температурі 1-4 градусів за Цельсієм. Після розвантаження продукт потрапляє на лінію з підготовки сировини, де оператори видаляють салатні качани і знімають припечені на сонці листки салату. На цьому робота людей на заводі закінчується. Салат двічі миють, нарізають, висушують та складають у пакети з азотом. Термін зберігання салату всього тиждень, тому його якнайшвидше потрібно доставити та реалізувати.

Протягом минулого року компанія виготовила 1 мільйон кілограмів салату, а у цьому році планує збільшити результат ще на 30%. Окупність заводу – 5 років, 80% купує МакДональдз, решту – Ашан та Fozzy. Узимку ж компанія обробляє імпортний салат.

_________________________________________________________

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: