Міні-город на балконі: як у квартирі виростити овочі

Чим відрізняється балконна грядка від звичайного городу? Як мінімум тим, що овочі та зелень можна вирощувати у багатоповерхівці, і, що важливіше, у будь-яку пору року.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Кандидатка біологічних наук Ірина Єжель і досвідчена садівниця Леся Соловчук розповіли що варто саджати на балконі, як посадити насіння так, щоб воно виросло та як правильно доглядати за рослинами.

5 речей, які треба знати перед тим, як взятися за вирощування зелені та овочів в квартирі

  • це просто
  • це цікавіше, ніж звичайний город
  • це швидше хобі, аніж спосіб прохарчуватися
  • ваш городик не забезпечить вас необхідною кількістю зелені та овочів. Хіба що у вас велетенський балкон
  • балконний город – як домашня тварина. Надовго його залишити без нагляду не можна. Не виживе.

Коментар: “Не ведіться на рекламу в інтернеті. Вам можуть обіцяти відра урожаю, але цього не буде. Балконною зеленню і овочами ви навряд чи зможете забезпечити себе повністю. Це швидше хобі і невелика приємність у вигляді пучка салату і декількох помідорок, зірваних вранці”, – розповідає садівниця з досвідом Леся Соловчук.

Краще вирощувати рослини дрібного розміру, тому що для великих потрібно більше простору і землі. Також це доволі швидко.

Коментар: “Для того, щоб виростити якийсь салат, потрібно небагато зусиль і часу – за два тижні результат уже є”, – зазначає кандидатка біологічних наук Ірина Єжель.

 Рослини з великим коренеплодом брати не варто. Наприклад, буряк. Якщо ви посієте кілька одиниць, то їхні коренеплоди можуть просто не поміститися у невеликому горщику.

Якщо ви не хочете гратися у бджолу, краще вибирати самозапильні рослини. Це стосується, зокрема, огірків та помідорів.

“Ймовірність того, що бджола прилетить на балкон, невелика. Бджоли живуть на сільських пасіках, тому очікувати їхньої появи у місті - марна справа. Проте не одні бджоли є запилювачами, а й інші комахи, навіть звичайні мухи. Але ефективність їхньої роботи сумнівна, тим паче, що наявність комах у квартирі є не надто бажаним явищем”, пояснює науковиця Ірина Єжель.

Садити можна всю зелень та овочі, які ви любите. Наприклад: зелену цибулю, кріп, петрушку, шпинат, базилік, руколу, салат, огірки, перець, помідори та інше.

Мінімальний набір для вирощування  зелені та овочів в домашніх умовах: горщики або балконні ящики із ґрунтом, насіння, полив.

На кожній упаковці з насінням вказаний період, за який має вирости рослина.

Коментар: “Там зазвичай пишуть, за скільки часу з’являться перші листочки, і як швидко можна отримати врожай. З моїх спостережень, рослини дуже часто проростають швидше, ніж інформація, яка вказана там”, – уточнює Ірина Єжель.

Зазвичай зелені, щоб вирости, потрібно від 25 днів, огіркам та помідорам для того, щоб почати плодоносити, треба більше – від 45 та 100 днів відповідно.

Джерело: сайт УП.Життя

Читайте також: “Мелітопольська черешня” стане міжнародним брендом

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: