Навіщо для розсади потрібна фольга: лайфхак, про який ви не знали

Хто з нас хоч раз в житті не намагався що-небудь виростити на підвіконні? Одні садили цибулю, інші – кріп або ароматні трави, треті – намагалися вирощувати квіти або розсаду городніх культур, яку потім планувалося перевезти на дачу, пише уніан

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Вирощування розсади з фольгою – лайфхак

Вирощування розсади – досить трудомісткий процес, який вимагає знання біології, хімії, фізики та багато чого іншого.

Як показує практика, для отримання врожаю недостатньо просто опустити насіння в грунт. Ні рясний полив, ні склад грунту, ні тривалість світлового дня самі по собі не допоможуть розсаді зійти. Всі ці фактори будуть працювати тільки в тому випадку, якщо вони враховуються комплексно. Але якщо забезпечити родючість грунту, рясний полив та необхідне освітлення досить просто, то як бути з температурою?

Що робити, якщо на вулиці ще холодно, а вже пора садити розсаду? Безумовно, в цьому випадку розсаду висаджують не у відкритий грунт, а на підвіконня для більш швидкої появи сходів. Однак, будь-який ботанік вам скаже, що при низьких температурах насіння сходить дуже погано, оскільки йому не вистачає ані тепла, ані сонячного світла.

У цьому випадку садівники рекомендують використовувати звичайну алюмінієву фольгу.

Річ у тім, що фольга чудово відбиває тепло і сонячне світло, тому, як з’ясувалося, вона ідеально підходить для того, щоб виконувати функцію штучного інкубатора для розсади.

Як використовувати фольгу при вирощуванні рослин

Достатньо обгородити місце з розсадою своєрідним бортиком з фольги, щоб культура почала рости швидше. Ви отримаєте наступний результат:

  • фольга буде відбивати світло, але при цьому воно не буде розсіюватися, а почне концентруватися на рослинах.
  • алюмінієва фольга зменшує тепловіддачу і сонячне тепло, яке буде отримувати розсада, що стоїть на підвіконні, буде зберігатися довше.

Іншими словами, зробивши навколо ящика з розсадою парканчик з фольги, ви зробите свого роду домашній “термос” і створите для вашого насіння або розсади штучний парниковий ефект. Рослини отримають більшу кількість тепла і світла і, відповідно, розсада зійде швидше і буде більш життєздатною.

Врахуйте, що чим вищими будуть бортики з фольги – тим краще. В ідеалі, відбивна поверхня має бути до 30 сантиметрів у висоту. Однак в жодному разі не накривайте фольгою “дах” вашого інкубатора.

Читайте також: Коли сіяти помідори на розсаду: місячний календар на 2023 рік

Розсада повинна мати доступ денного світла і тепла, а оскільки ви намагаєтеся створити для рослин сприятливі умови, а не духову шафу, фольгу потрібно закріплювати тільки по бічних сторонах ящика з насінням. Цього буде цілком достатньо. 

Фольга для розсади – в чому перевага

Основний плюс такого методу в тому, що рослини отримують в три рази більше сонячного світла і тепла, ніж, якби ящик з розсадою не був обгорнутий фольгою.

Крім того, за рахунок високої відбивної здатності фольги у таких рослин не буде проблем з нестачею сонячного світла навіть в похмуру погоду. Отже, відсоток схожості у такої розсади набагато вищий в порівнянні з розсадою, яка вирощується більш традиційним способом.

Також врахуйте, що фольга прекрасно відображає тепло. Обтянувши ящик з насінням або розсадою фольгою ви піднімите температуру грунту і повітря над грунтом мінімум на 3 градуси. Відповідно, розсада буде більш густою і життєздатною.

Розсада в домашніх умовах – як це зробити правильно

Якщо ви не знаєте, в чому краще вирощувати розсаду – почніть з найпростішого. Для початку визначтеся з місцем, де будуть стояти насіння або рослини. Це може бути підвіконня або утеплений балкон. Головна умова – там має бути багато сонячного світла і повна відсутність протягів.

Виходячи з того, яке місце ви можете виділити у вашому будинку під розсаду, ви можете визначатися з тим, як саме ви будете висаджувати рослини.

Вирощування розсади можна здійснювати як в один великий ящик, так і поштучно в пластикові або торф’яні стаканчики.

Кожен варіант має як свої плюси, так і мінуси. Основний плюс висаджування розсади у великий дерев’яний або пластиковий ящик в тому, що так ви висадите набагато більше насіння, і на вікні або балконі один ящик займе набагато менше місця, ніж два десятка стаканчиків. Однак, серйозний мінус такого способу в тому, що таку розсаду потрібно буде проріджувати, інакше рослини почнуть “глушити” одна одну, і зрештою ваша розсада буде нежиттєздатна.

Вирощування розсади в пластикових або торф’яних стаканчиках не вимагає проріджування, що є безсумнівним плюсом. Однак погодьтеся, що відвезти на дачу один ящик з розсадою куди легше, ніж 20-30 досить крихких стаканчиків з рослинами. Крім цього, такі ємності займають багато місця в квартирі. Тому обов’язково продумуйте варіант доставки, якщо плануєте висаджувати рослини у відкритий грунт.

Ну і якщо говорити про вибір між пластиковим та торф’яним стаканчиком, то тут відштовхуйтеся від ваших пріоритетів. Пластикові стаканчики – більш бюджетний варіант, але рослину з них потрібно буде акуратно вийняти і пересадити у відкритий грунт. Що стосується торф’яного стаканчика, то пересадка буде менш травматичною для рослини, оскільки його садять в грунт разом з розсадою, і в підсумку стаканчик при розкладанні виконує функцію додаткового добрива.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: