Нітрати в овочах і фруктах: звідки беруться і як видалити

Нітрати – це природна складова харчових продуктів рослинного походження, це солі азотної кислоти, основне джерело азоту, який необхідний для синтезу білкових молекул рослин, тобто для їх росту і дозрівання. Небезпека виникає, коли рівень нітратів перевищує допустимі норми, пише “Агро-Центр” з посиланням на Аgroxxi.

Накопиченню нітратів більше допустимої концентрації, сприяють багато факторів: погодні умови, сортові особливості, терміни посіву та збирання, кислотність грунту і способи видалення бадилля. Головне – дотримуватися норм, терміни і способи внесення органічних і мінеральних добрив.

 “Небезпека перевищення норм вмісту нітратів в овочах полягає в тому, що нітрати, потрапляючи в організм людини у великих кількостях під впливом мікрофлори кишечника, перетворюються в нітрити. Нітрити, потрапляючи в кров, переводять гемоглобін в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень і вуглекислий газ, внаслідок чого порушується тканинне дихання. Крім того, нітрити в травній системі людини, в кислому середовищі, в присутності амінів перетворюються в нітрозаміни – сильні канцерогени.”

“Таким чином, нітрити мають мутагенними, канцерогенними властивостями, а також негативно впливають на роботу серцево-судинної системи. Всесвітня організація охорони здоров’я встановила ГДК (гранично допустиму концентрацію) нітратів і нітритів. Допустима добова доза становить 3,7 мг нітратів на 1 кг маси дорослої людини, а нітритів – 0,2 мг на 1 кг маси тіла.”

Фермери роздягнулися аби показати, що село це сексуально (фото 18+)

З організму дорослої здорової людини близько 60-80% нітратів протягом доби виводиться природним шляхом. При порушеннях роботи травного тракту і нирок, або якщо нітрати потрапляють в організм в надмірній кількості, процес їх виведення сповільнюється, і в ході обміну речовин вони перетворюються в нітрити, які мають токсичну дію.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, діарея, слабкість, зниження артеріального тиску, можливі і більш тяжкі стани з порушенням координації рухів, судомами, втратою свідомості і розвитком коми. Найчастіше гострі отруєння спостерігаються у людей з хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, розладами шлунково-кишкового тракту, захворюваннями нирок, печінки і крові.

Український фермер вирощує натуральний афродизіак (відео)

Нітрати в овочах розподіляються нерівномірно, це обумовлено біологічними особливостями культур. В картоплі низький рівень нітратів виявлено в м’якоті бульби, тоді як в шкірці і серцевині їх зміст зростала в 1.1-1.3 рази. Або, наприклад, верхні листки в качанах капусти містять нітратів приблизно в два рази більше, ніж внутрішні. Найбільша їх кількість накопичується в качані. Причому ранні сорти капусти та інших культур накопичують цих з’єднань більше, ніж пізньостиглі. В середині коренеплодів моркви рівень нітратів вище, ніж в корі, і знижується в напрямку від кінчика кореня до верхівки. Високим він залишається і в верхній частині коренеплоду редьки і редиски. Багато нітратів міститься і в недозрілих плодах.

Бізнесмен продав будинок з басейном в Австралії і переїхав в українське село

Рекомендується зрізати стебла у пряних трав, а у овочів і фруктів видаляти шкірку, серцевину і плодоніжки. У капусті не потрібно використовувати качан. І краще знімати верхні листки. Пучок ранньої зелені після покупки можна поставити в ємність з водою, а потім покласти під прямі сонячні промені, попередньо окропивши водою, щоб не зів’яла, тоді частина нітратів засвоїться рослиною природним шляхом. Овочі, почистивши і порізавши на шматочки, теж можна вимочувати приблизно півгодини, 3-4 рази міняючи воду.

Дача на колесах: американці створили будинок з городом на колесах

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: