Прибуткова справа: як в Україні заробити на кульбабах?

При мінімальних інвестиціях у вирощування кульбаби на одному гектарі €5100 та валових витратах у €3450, за два роки можна отримати валовий прибуток €8340 й досягти річної рентабельності 121%, пише “Агро-Центр”.

Такі дані навів Євген Шумейко, директор компанії “Добротрав”. Завдяки технологічній простоті та легкому масштабуванню бізнес на кульбабі може мати в Україні широкі перспективи, переконаний експерт. Він вважає, що вирощування лікарських рослин, зокрема кульбаби лікарської, на невеликих площах має досить високий потенціал.

Український студент створив революційну технологію для фермерів (фото, відео)

Україна наразі активно нарощує експорт лікарських трав, який у 2017 році збільшився на 8% порівняно з 2016. Зокрема, зростає експорт в Азію та Польщу. Тільки минулого року Україна експортувала 3,7 тис тонн лікарських трав більш ніж на $7 млн. Внутрішнє споживання становить 1-1,5 тис тонн.

Вигідний бізнес: в Україні вільна ніша виробництва ерінгів

Світовий попит та площі під кульбабою зростають — під неї відведено 7 тис га. Щороку виробляється 3500 тонн листя та 10 тис тонн коренів. У грошовому еквіваленті світовий ринок сировини кульбаби оцінюється у $50 млн, а продуктів переробки — у $400 млн.

Ціна на суху сировину кульбаби лікарської в ЄС становить: на лист сухий — €1,5-1,9 за кг, на корінь сухий — €3-4 за кг, на сухий цвіт — €1,5 за кг.

Бізнес в тіні: третина ринку копченостей України поза законом

Кульбаба застосовується у фармацевтиці, косметиці, продуктах харчування, зокрема таких як салати, чай, кава, снеки, жувальний тютюн, вино з кульбаби, корм для тварин.

Експерт поділився, що для досягнення рентабельності в 121% потрібні мінімальні інвестиції €5100, якщо йдеться про ділянку в один гектар, та € 47850, якщо розгортати бізнес на 5 гектарах.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: