Своє краще: Україна має потенціал у вирощуванні екзотичних фруктів

Цьогоріч на Херсонщині зібрали екзотичний урожай – хурму, зизифус, кизил, інжир та гранат. Експерти кажуть, що вирощення цих фруктів в Україні має чималий потенціал, пише “Агро-Центр”.

Іван Мринський — декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету, одним з перших має змогу скуштувати вирощену власноруч хурму. Агроном відзначає, що хурма доволі стійка кульутра хоч і має свою специфіку вирощування.

На Хмельниччині відкриють новий завод з ТЕЦ, що працюватиме на соняшниковому лушпинні

“Мої батьки живуть у Голій Пристані, і в цьому році, на дев’ятий рік вирощування, ми зібрали шість відер хурми. У минулому році було всього два відра. Хурма — досить унікальна культура, вона не боїться пізніх весняних заморозків, які іноді трапляються на Херсонщині, і не боїться осінніх морозів, так що збирати врожай можна вже в кінці жовтня — напочатку листопада.”

Закарпатський фермер вирощує морозостійку хурму

Іван вважає, що перспективи вирощування подібних культур в Україні дуже хороші. На це є декілька причин: перша, відбувається зміна клімату — він стає м’якшим, а по-друге, вітчизняні селекціонери виводять сорти, адаптовані спеціально до наших умов.

Cherche la femme: фермер з Норвегії шукає дружину в Україні

“На колекційній ділянці ХДАУ вже росте зизифус, а хурму будемо висаджувати. Робити це можна і восени, і навесні.  Єдине — якщо восени садити гранат і інжир, то на зиму їх потрібно вкривати, тому що морози до -20 градусів вони можуть не витримати”.

— зазначив фахівець.

Оскільки, для України екзотичні культури є новими — боятися шкідників не варто. Нові для нас рослини, до впливу шкідників є стійкими.

Молодий фермер відкрив інноваційну птахоферму в зоні АТО (відео)

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: