З ГМО: половина української сої виявилася генномодифікованою (відео)

2 листопада на прес-конференції у Києві презентували результати досліджень, які показали, що майже 50% сої на українських полях є генно модифікованою, пише “Агро-Центр”.

Участь у конференції брали представники української Асоціації “Дунайська Соя” та румунської Асоціації “Agent Green”. Для проведення відповідного дослідження було відібрано зразки сої з полів шести областей України: Полтавської, Хмельницької, Київської, Кропивницької, Житомирської, Вінницької. Саме на ці області припадає половина виробництва всієї української сої.

Жінки-фермери заробляють більше, ніж чоловіки (статистика)

“Ми вибрали шість регіонів України, які в загальній структурі виробництва сої становлять понад 50%, і з кожної області ми відібрали десять зразків із десяти різних полів. Двадцять дев’ять із шістдесяти зразків виявилися позитивними”,

— повідомив Габріель Паун, президент Асоціації “Agent Green”.

На Хмельниччині відкриють новий завод з ТЕЦ, що працюватиме на соняшниковому лушпинні

Аналіз відібраних зразків проводили в Австрійській лабораторії Umweltbundesamt.

“Ми віддали результати аналізів для підтвердження того, що результати наших тестів дійсні. При цьому також підтвердився факт, що це не випадкове забруднення, це і є – фактичний вміст ГМО. Це ГМО-сорти, які вирощуються на території України”,

— зазначила Оксана Просоленко – керівник регіонального представництва Асоціації “Дунайська Соя” в Україні.

Своє краще: Україна має потенціал у вирощуванні екзотичних фруктів

За словами Оксани Просоленко такі результати є не просто невтішними, це є прямим доказом порушення українського законодавства. Адже, сьогодні вирощення генетично модифікованої продукції в Україні є незаконним. Таким чином, 50% українського ринку сої є нелегальним.

Молодий фермер відкрив інноваційну птахоферму в зоні АТО (відео)

Габріель Паун додав, що питання врегулювання продукції з ГМО має бути вирішене не пізніше 2019 року. Адже, за домовленостями з ЄС Україна зобов’язалася впровадити 15 актів права ЄС, які стосуються питань апробації, реєстрації, розміщення на ринку, контролю, співіснування та транскордонного переміщення генетично модифікованих організмів.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: