Інвестори з Китаю почнуть вирощувати сайгаків на Херсонщині

За останні роки популяція сайгаків помітно скоротилася, так до 2005 року поголів’я тварин скоротилося на 95%. Китайська компанія Шічжень Тан Фармасьютикал почала розводити сайгаків на орендованій та спеціально облаштованій землі на Херсонщині, пише “Агро-Центр”.

Проект китайських інвесторів має на меті не лише відновлення популяції тварин, а й також комерційні цілі. Роги сайгаків є дуже важливим елементом традиційної китайської медицини. Окрім експорту та продажу рогів інвестори планують реалізовувати шкури та навіть живих тварин.

Лайфхак для українських дорожників: чеські бітуми ефективні навіть при морозах (деталі)

“Колись по землі бродили мільйонні стада диких сайгаків, що уособлюють сам дух степів. Однак до 2005 року їх поголів’я скоротилося на 95%. А в Казахстані від епізоотії в 2015-му загинули близько 200 тисяч цих тварин. Врятувати їх від вимирання – наша загальне складне завдання. Сподіваюся, наші країни зможуть обмінятися корисним досвідом з розведення сайгаків, а працюють в цій сфері підприємства збудують ефективну співпрацю”,

— розповів Хуао Дефа.

Для розведення сайгаків китайська компанія орендувала 97 гектарів землі неподалік села Камиш, що на Херсонщині. Там, вже побудували спеціальний вольєр, вартістю 10 мільйонів гривень. Територія облаштована електропастухом, відеокамерами та поїлками для тварин. Ферма живеться повністю від сонячних панелей. Вже зараз там мешкає 23 сайгаків, яких придбали у заповідника “Асканія-Нова”.

Українці можуть утилізовувати небезпечні пестициди закордоном

Це вже не перший досвід співпраці українського заповідника та китайського інвестора. Раніше заповідник надіслав у Китай 30 черепів та шкур тварин. Вартість одно черепа 400 доларів США, а шкури — 200 доларів.

Українські вчені кажуть, що ця співпраця є дуже цікава з наукової точки зору. Адже, сам проект розведення сайгаків можна вважати пілотним та розглядати його як можливістю в деталях відпрацювати технологію вирощування, профілактики захворювань та охорони представників рідкісного виду тварин, щоб її могли переймати і в інших регіонах України.

Американець облаштував в українському селі органічну ферму (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: