Технології, що змінюють фермерство: кіберхлів і роботеплиця

Брак робочих рук змушує навіть дрібні фермерські господарства впроваджувати робототехніку. На невеликій фермі в Піттсбурзі корів доять машини, а розумні датчики стежать за рослинами, пише “Агро-Центр”.

GPS-датчики, супутникова зйомка, дрони і суперкомп’ютери – в останні роки розумне фермерство стало популярним трендом в США. Раніше нові технології впроваджували великі господарства, які могли дозволити собі інвестувати в інноваційну техніку, але тепер і невеликим фермам доводиться включатися в цей процес.

Інтерес до фермерства в розвинених країнах падає – рутинна ручна праця не приваблює молодих людей, які прагнуть знайти роботу в іншій сфері. Автоматизація, як зазначає New York Times, допомагає одночасно зацікавити молодих фахівців і, в той же час, полегшити їм завдання.

У Києві планують збудувати 20 мікро-ферм у дитячих садочках та школах

Одним із прикладів може послужити господарство Рівендейл в місті Балджер, неподалік від Піттсбурга. На території площею 175 акрів розмістилася молочна ферма і теплиця, на якій вирощують листові овочі. Підприємство працює лише рік, але за цей час його творці автоматизували більшість процесів.

В Австралії літак злетів у небо на “гірчиці”

У хліві рідко можна зустріти людину – більшу частину завдань тут виконують роботи. Роботизовані апарати доять корів чотири рази на день – в два рази частіше, ніж люди. Завдяки цьому обсяги одержуваного молока зросли на 15%. Вміст білка і молочного жиру в продукті також вдалося збільшити за рахунок використання переносних пристроїв. Одягнуті на шию корови трекери безперервно відстежують її фізичну активність і частоту прийому їжі. Годувати тварин людям не доводиться – це завдання виконують роботизовані апарати.

В Україні рекордно скоротилося поголів’я ВРХ

Як відзначає NYT, ферма в Балджера – це лабораторія розумного фермерства в мініатюрі. Поки більшість систем працюють в експериментальному режимі, а сам проект існує завдяки інвестиціям власника – мільярдера Томаса Таллах. Однак вже до 2020 року господарство почне приносити прибуток, а аналогічні проекти почнуть з’являтися по всій Америці.

Автоматизація процесів обходиться фермерам недешево – один тільки роботизований доїльний апарат від компанії Lely коштує $ 200 тис. Однак в Рівендейле вважають, що пристрої окупаються. Використання машин дозволяє утримувати господарство з 150 корів під контролем однієї людини. Звичайній фермі для цього треба було б як мінімум чотири фахівці.

З дизеля на дрова: фермери планують перейти на альтернативний вид палива (відео)

Доглядати за рослинами в теплиці людям також майже не доводиться. Датчики в режимі реального часу вимірюють температуру, рівень освітленості і вологості, а алгоритми дозволяють їх автоматично регулювати.

В Італії через негоду фермери змушені одягати свою худобу

Згодом по території Рівендейла почнуть курсувати мініатюрні роботи – їх розробку ведуть експерти з Університету Карнегі-Меллона. Вони планують створити пристрої, здатні розпізнавати заражені рослини і виривати бур’яни, паралельно відправляючи оповіщення на смартфон. Роботи-фермери будуть працювати не в теплиці, а в чистому полі, яке займає площу 8 акрів.

Роботизовані трактори і вертикальні ферми в США поступово стають необхідністю. Через імміграційну політику президента Дональда Трампа фермерам стає все складніше приймати на роботу людей з інших країн. При цьому, за даними Reuters, сім з десяти робітників у сфері сільського господарства в Америці – це нелегали.

Через брак робочих рук фермери інвестують в автоматизацію, але машини поки не справляються з багатьма процесами. Власники господарств навіть готові модифікувати рослини, щоб роботам було простіше обробляти і збирати урожай.

В Україні значно зменшилася прибутковість виробництва молока

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: