Вертикальні грядки, роботи-трактори та віртуальні кошари: яким фермерство буде через 20 років

Національна спілка фермерів (Великобританія) провила опитування 50 експертів в області виробництва продуктів і з’ясувала, як зміниться ринок до 2040 року, пише “Агро-Центр”.

Аналітики вважають, що через 20 років робототехніка стане нормою для більшості фермерських господарств. На поля будуть працювати безпілотні трактори і комбайни на електротязі. Збиратимуться тільки стиглі плоди. Все, що потрібно для цього – це створити м’які і спритні маніпулятори. Також будуть роботи, прогнозують автори дослідження.

Гідропоніка: австралійці збирають врожай картоплі двічі на тиждень (фото)

У 2015 році ринок сільськогосподарської робототехніки оцінювався в 3 млрд доларів, а до 2024 року він зросте майже в 25 разів. Здешевлення датчиків і світлодіодів стане драйвером для розвитку вертикальних ферм. Всі види рослин можна буде отримати за допомогою гідропоніки і аквапоніка, які в основному застосовуються для вирощування листових овочів.

До 2040 року фермери все частіше будуть використовувати цифрові мітки для контролю за станом тварин. IoT-клеймо дозволить не тільки досліджувати біометричні показники. Як зазначає Guardian, в найближчому майбутньому будуть доступні віртуальні датчики- корови і вівці будуть пересуватися по строго обмеженій території і не зможуть забредати на сусідні пасовища і прилеглі території.

1156 кінських сил для збирання корму (фото, відео)

Що стосується їжі майбутнього. Фермери все частіше будуть застосовувати нові біотехнології, для збільшення врожаю і боротьби з хворобами. Готові продукти будуть містити більше корисних речовин, так як рівень вітамінів і мінералів буде регулюватися з великою точністю. Таким чином, поліпшені бобові можуть ефективно заповнити запас білка. Аналітики також роблять ставку на м’ясо з пробірки і їстівних комах.

Виробники шин замінили нафтопродукти на соєву олію

В цілому автори звіту впевнені, що люди будуть споживати менше м’ясних продуктів. Більшість через 20 років перейдуть на флексітаріанство – помірну вегетаріанську дієту, при якій дозволяється вживати м’ясо і рибу в невеликих кількостях.

Будуть і нові конкуренти: на полицях магазинів з’явиться їжа, надрукована на 3D-принтерах. Завдяки цьому можна виробляти продукти на замовлення і майже без відходів.

Національна спілка фермерів визнає, що більшість з них не мають доступу до промисловості. Перші приклади з майбутнього вже з’явилися. У США була встановлена ​​система вертикальних грядок і кіберхлів. Велика частина завдань на території здійснюється роботами.

Білоруські фермери збиратимуть врожай за допомогою безпілотників

У містах поступово з’являються світлодіодні грибні ферми, які створюють “світлові рецепти” для збільшення врожаю. Стартапи будівельного заводу з виробництва рослинного м’яса, які будуть сподіватися, що до 2100 року розведення худоби стане застарілою і варварської практикою.

Жінка-фермер у Франції працює на рожевому тракторі з домашнім кінотеатром та шкіряним салоном

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: