Більше сухарів: українці щороку купують все менше хліба

В Україні падає виробництво хліба приблизно на 5-10 відсотків щороку. Фахівці це пояснюють і скороченням чисельності населення, і наявністю тіньового сектору, що впливає на статистику, і зміною харчових вподобань, пише “Агро-Центр”.

Окрім хліба, знижується і виробництво кондитерських виробів. Із загальної тенденції вибиваються лише сухарі. Аналітики пояснюють, що цей сегмент охоплює широку групу споживачів, бо включає в себе як здобні вироби, так і снеки. 

На рисових плантаціях Херсонщини вирощуватимуть рибу

Окрім того, виробники снекових сухарів активно їх рекламують, постійно розширюючи збут. Імпорт в цьому сегменті складає лише 5%. І це при тому, що 15-25% випущених в Україні сухарів експортується.

Курс на «органіку»: як Франція бореться з безробіттям

А от в найгіршій ситуації опинилися торти. Якщо у 2013 році їх напікали 27 тисяч тонн, то у 2017-му — на 11 тисяч тонн менше. Збут цього продукту дуже ускладнений через короткий термін зберігання. Та й купівельна спроможність українців постійно падає. Проте найбільше на обсяги виробництва вплинула втрата російського ринку, який був основним експортним напрямком збуту солодкої продукції.

Краще — за кордон: майже всі органічні продукти вивозять з України

За розрахунками експертів, пересічний українець на середню заробітну плату може купити все менше хліба. Якщо торік показник складав 560 кг, то в 2018-му — вже 555 кг. Найменше хліба можуть купити жителі в Житомирській та Закарпатській області — 406 та 432 кг відповідно.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: