Не прибуткове зробите прибутковим: як в Болгарії підвищують цінність молочної ферми

Якщо низькі ціни на молоко і зростаючі витрати виробництва ускладнюють роботу молочної ферми, то заповзятливі фермери Болгарії знають, як вийти зі складної ситуації, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Agroxxi”.

Оскільки ціни на молоко в Болгарії всього 0,30 євро за літр, сім’я Кулових вирішила переформатувати роботу ферми, щоб збільшити свій дохід. Це було досягнуто шляхом самостійного опрацювання і переробки молока, виключення посередників з продажу та встановлення чіткого контролю над усіма етапами роздрібної торгівлі.

Агора Кулов працює разом зі своїм батьком Миколою на сімейній молочній фермі площею 200 га на півдні Болгарії. На фермі не тільки 300 гектарів під низинними пасовищами і сільськогосподарськими культурами, але й утримується молочна худоба – корови, кози, вівці і навіть буйволи, які дають молоко для виробництва сиру, йогуртів та інших молочних продуктів.

Всі тварини знаходяться на пасовищному утриманні, доїння, обробка та переробка здійснюється членами сім’ї, а продукти продаються безпосередньо споживачам.

В монастирі на Сумщині монахи займуться черв’яками

Сім’я Кулових хоче зберегти давні традиції каракачанскої культури фермерства, наприклад, у них є 500 голів місцевої рідкісної породи каракачанскої овець, а стада охороняють каракачанскі вівчарки. Також в господарстві 200 голів овець ізраїльської породи Ассаф, 200 болгарських білих молочних кіз і 30 корів різних молочних кросів. Плюс 170 сірих і бурих корів болгарської породи.

У 2000 році сім’я вирішила привезти на ферму буйволів, і тепер у них близько 150 цих тварин для виробництва сиру.

Щоб збільшити дохід і підвищити цінність свого молока, фермерська родина почала реалізацію програми, яка дозволила їм переробляти власне молоко для перепродажу.

У 2015 році вони відкрили перший демо-центр з переробки молока, отриманого від тварин рідкісних місцевих порід. Їх бренд Pod Balkana означає “біля підніжжя Балканської гори”. Ця ініціатива була підтримана болгарсько-швейцарською програмою співпраці і болгарської організацією органічного землеробства Фондом Біоселена.

Ферми світу у відео 360°

“Цей проект надав нам спеціальний причеп-рефрижератор, який ми транспортуємо по всій території країни, щоб продавати нашу продукцію на фермерських ринках і ярмарках безпосередньо клієнтам. Нашою метою було повністю управляти всім циклом виробництва і роздрібним продажем продуктів харчування, які ми виробляємо. З переробкою нашого власного молока і м’яса ми продаємо безпосередньо споживачеві і можемо контролювати всі різні етапи виробничого циклу”, 

— каже Агора Кулов.

Сім’я Кулових починала у з виготовлення традиційного болгарського йогурту і сиру з молока буйволів і овець, але сьогодні, у зв’язку з ринковими вимогами, вони також виробляють молочні продукти з молока корів і кіз.

“Наші буйволи дають 7-8 літрів в день. Молоко буйвола має більш низький рівень холестерину, але більше жиру в порівнянні з коров’ячим молоком і надзвичайно багате на кальцій. Також воно хороше джерело мінералів, таких як магній, калій і фосфор. Ми проводимо різні молочні напої і масло”, 

— сказала Кулов.

У 2018 році на фермі було створено підприємство з переробки м’яса буйволів, овець, кіз і корів. Натуральні м’ясні продукти користуються великим попитом серед місцевих клієнтів.

Варення з фіалок та кульбаб: журналістка з Луцька готує унікальні ласощі

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: