Обмін досвідом: фермери розповіли про особливості органічного фермерства в Австрії

Для aвстрійців органічні ферми — це можливість вести власний бізнес, керуючи невеликою фермою. Два австрійські фермери, які багато років тому відійшли від традиційної системи управління, розповіли про особливості своєї роботи, пише “Агро-Центр”.

В Австрії 64 % сільськогосподарських угідь знаходяться в гірських районах. Природні умови у подібних районах не надто сприятливі для фермерства: круті гірські схили, велика висота, несприятливі ґрунтово-кліматичні умови і велика відстань до торгових точок. Ці перешкоди сприяють тому, що сільське господарство у цих районах знаходиться на межі рентабельності. Для того аби люди залишалися в гірських селах та продовжували розвивати фермерство в Альпах — австрійський уряд запровадив спеціальні субсидії. Пільги виплачуються один раз на рік, і їх сума залежить від кількості балів, які присуджуються на основі оцінки екологічних труднощів, в яких фермер повинен був керувати фермою. Для Австрії альпійське фермерство справжня культурна спадщина, тому влада так хоче його зберегти.

Молодь у селі: “дауншифтери” створили органічну ферму на Черкащині


Ферма Готфріда і Розіни Вагнер “Biohof Ebenbauer ” працює з 1604 року. Сьогодні це справжня родинна спадщина. Ферма займає 31 га, з яких 26 га складають луки, а решта 5 га – ліси. Сім’я Вагнер займається в основному розведенням молочної і м’ясної худоби. Молоко, сир, м’ясо, ковбаси, мед, хліб і фруктові вина, а також традиційні австрійські шнапси продаються як на місцевому ринку, так і на ярмарках екологічно чистих продуктів у великих містах, таких як Відень і Зальцбург.

Білл Гейтс став фермером (деталі)

Молодий фермер з Кіровоградщини успішно працює в селі (ФОТО)

Фермери розповідають, що в 1990-х роках господарство почало займатися інтенсивним вирощуванням зернових на площі 100 га. Проте через проблеми з пошуком робочої сили, низькою ціною на літр молока і втомою від безперервної гонки за грошима, фермери були змушені скоротити площу ферми і змінити систему ведення сільського господарства.

“В якийсь момент я зрозумів, що якщо я не в змозі працювати на власній фермі, і залежний від сторонніх — то я стаю рабом”

— розповідає фермер.

Вигідний бізнес: в Україні вирощують надзвичайні сади лаванди (15 фото)

Готфрід впевнений, що органічне сільське господарство – це в основному філософія мирного життя в гармонії з природою. У 2005 році на фермі побудували перший будинок для любителів відпочинку. Охочих відпочити на природи було так багато, що через 8 років агротуризм був значно розширений і сьогодні становить левову частку доходу ферми.

Другий фермер — Гернот Генріх почав виробництво вина в 1990 році з виноградника площею 2 га і декількох бочок, успадкованих від його батька. В даний час виноград вирощується на площі 100 га на півдні Австрії, недалеко від кордону з Угорщиною. Рослини вирощуються в органічній системі, а деякі з них навіть за принципом біодинамічного землеробства.


Завдяки розширенню виноградників з фондів ЄС, підприємець може виробляти 500 000 пляшок вина на рік. Щорічний оборот від виробництва складає 5 мільйонів євро. 33 відсотки продукції призначено для експорту в Німеччину, Швейцарію, США, країни Бенілюксу і Скандинавії, решта продається на внутрішньому ринку. У виноробні постійно працюють 28 чоловік, протягом сезону – додатково 25 осіб. За словами жорно, найбільше задоволення в його роботі викликає процес створення вина, в ході якого він слідує одному принципу:

“Тільки природа, не більше того!” – органічні вина, в тому числі і мої, зазвичай легкі, тому що ми не додаємо жодних сульфатів, що містяться в осаді дріжджів, які вбивають природний смак і аромат.”

— пояснив винороб.

ТОП-5 кращих фільмів про фермерів


У високорозвинених країнах різницю між підходом, який використовують на фермах чітко видно. Тому органічна продукцію цінується та вартує більше звичайної. Це можливість для невеликих фермерських господарств зайняти свою нішу та успішно працювати.

“Червоне золото”: фермер з України вирощує найдорожчу спецію в світі (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: