Міські ферми можуть замінити традиційні фермерські господарства

До 2050 року населення світу досягне 9,7 мільярда людей. Світовий банк вже сьогодні закликає шукати інновації та способи, які допоможуть нам нагодувати нашу планету. Одним з найперспективніших напрямків, вважають сіті-фермертсво, пише “Агро-Центр”.

Сіті-ферми, ферми на дахах та вертикальні ферми — давно не новинка. Подібні інновації широко поширені у Європі, США та Австралії. Ці три види господарства передбачають вирощення овочів та фруктів безпосередньо у містах та мегаполісах. Це і робить їх надзвичайно зручними. Адже при такому виді господарства продукти не потрібно транспортувати на далекі відстані. В свою чергу це означає, що до споживача вони потрапляють свіжими та якісними.

Аби врятувати популяцію бджіл вчені розробляють мережу вуликів зі штучним інтелектом


Міське фермерство почало стрімко розвиватися у відповідь на швидко зростаючі потреби населення в їжі. Вчені кажуть, що традиційне сільське господарство не зможе на 100% задовільнити ці потреби в майбутньому. Зараз, найпоширенішими сіті-ферми є у США, Канаді, Китаї та Німеччині. 

У ЄС забруднено близько 80% земель (результати дослідження)

Окрім зручності транспортування продукції, міські ферми дуже “дружні” до навколишнього середовища — після них залишається мало шкідливих відходів. На подібних господарствах не використовують пестицидів, що робить фрукти та овочі кориснішими та безпечнішими для споживачів. Розміри міських ферм зазвичай не надто великі, проте це не впливає на їх врожайність. Часто врожайність такої ферми перевищує врожайність традиційної ферми.

В Україні для ефективної допомогти фермерам створять державний аграрний реєстр


Цей напрямок починає розвиватися і в Україні. Так, у Хмельницькому національному університеті на спеціальності “Агроінженерія”, студентів вже сьогодні навчають всім тонкощам міського фермерства. Окрім цього у Києві працює декілька сіті-ферм. Експерти вважають, що цей напрям може стати прибутковим бізнесом, який містити соціальну складову. Це підтверджує позитивний досвід інших країн.

На Луганщині чоловік будує бізнес на виготовлені еко-чіпсів

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: