З війни на ферму: колишній учасник АТО відкрив молочну ферму

Колишній військовослужбовець Володимир Кагляк нині займається фермерством у Мурованокуриловецькому районі. Каже, що бізнес за принципом сам собі господар став для нього найефективнішим способом адаптації і реалізації своїх можливостей, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Місто”.

Нове захоплення та роботу Володими знайшов завдаки послугам Вінницької обласної служби зайнятості.

“Робота дисциплінує: щодня треба встати о п’ятій ранку, нагодувати худобу, дати пити, подоїти, молоко свіжим здати на завод і привести у порядок обладнання. Робота фермера нелегка.-Але я не жалкую, що свого часу залишив роботу у прикордонниках і проміняв військову форму на робу, бо тепер сам собі господар. Піклуюся про батьків, разом із дружиною виховуємо сина – вони моє життя.”

— зізнається Володимир.

В оточенні висоток Києва процвітає міні-ферма (відео)

Після закінчення школи Володимир Кагляк вступив і успішно закінчив Національну академію Державної прикордонної служби. Служив у Закарпатському окрузі. Коли розпочалася війна, увійшов до мономаневреної групи, яка патрулювала кордон між Харківською і Луганською областями. Виконував завдання і на окупованій території, і у так званій “сірій зоні”. У кінці 2017 року у нього закінчився контракт. Порадившись із рідними, вирішив його не продовжувати. 
Повернувшись у рідний Вищеольчедаїв, чоловік знав, що роботи у селі йому не знайти. Тому вирішив започаткувати власний бізнес із розведення великої рогатої худоби молочних порід. За спеціальною програмою Центру зайнятості отримав 50 тис.грн – купив чотири корови, обладнання, відремонтував стару ферму. Зараз планує розширюватися господарство.

“Попри весь негатив, війна загартовує характер чоловіка і породжує бажання бути незалежним. Так сталося і зі мною. Після повернення додому з’явилися думки зайнятися бізнесом і працювати на себе. Але на заваді стало одвічне питання – де взяти гроші? Випадково дізнався про те, що власну справу можна реалізувати за підтримки держави. Звернувшись до служби зайнятості, отримав стартовий капітал.”

— розповідає фермер.

Фермерки з Ірландії роздягнулися заради благодійності (фото)

“Багато у чому допоміг батько, він у мене все життя на землі працює, знає що й до чого у догляді за тваринами. Ми викупили стару ферму, яка була в аварійному стані, відремонтували її, потім офіційно оформили всі документи для відкриття фермерського господарства. Придбали корів та устаткування для запуску роботи. Зараз тримаємо 57 голів худоби, дійних – 37 корів, решта – телиці та бики. Батько, брат допомагають, але у двох-трьох ми вже не справляємося, тому потрібно наймати людей.”

Охочих працювати на фермерському господарстві “Кагляк” у селі вистачає, адже ферма обладнана сучасним обладнанням. Молоко заготовляють для молокопереробного заводу у Могилеві-Подільському. Але здавати молоко як сировину колишній військовослужбовець довго не збирається, вже зараз прораховує можливість виробництва молока першого сорту або ж виготовлення власних молочних продуктів – для себе і для людей.

В Україні вирощують ягоди, від яких молодіють жінки (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: