На Хмельниччині фермер виготовляє олію вартістю 40$ за півлітра

На гарбузах, які на ринку продаються за копійчаним цінами можна заробляти мільйони, переконаний Леонтій Гасюк з Кам’янець-Подільського району. Він займається виробництвом гарбузової олії, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Fermer Blog”.

У сільській місцевості гарбуз росте на кожному городі. Але масового вирощування цього овоча практично немає. Принаймны, в Хмельницькій області до недавнього часу не займалися ні великі господартсва ні приватні ферми. Леонтій Гасюк з Кам’янець-Подільського району зважився зламати аграрні стереотипи і взявся не тільки за вирощування, а й за переробку гарбуза, так як кінцевий продукт коштує набагато дорожче.

Раніше, ми вже розповідали про Леонтія у одному з випусків програми Ля Село:

Гарбузова олія, яку готує фермер, в Єгипті дуже цінується за її цілющі властивості. Там її використовують як біодобавку до їжі, яка позитивно впливає на організм. 0,5 л гарбузового масла в Єгипті коштує $ 40. Але піднімати ціну до рівня єгипетської Леонтій Гасюк не збирається, масло і так досить дороге.

Невелике фермерське господарство Гасюка займає майже 150 га. Під гарбуз фермер виділяє близько 3 га. Впоратися з роботою йому допомагає дружина. А в сезон він бере на роботу бухгалтера та двох механізаторів. У господарстві є гарбузовий комбайн, сушарка для насіння і невелика олійниця.

Кліматичні зміни: на Рівненщині вирощують арахіс та кунжут (ФОТО)

В роботі Леонтій використовує тільки насіння гарбуза, з яких витягує дороге масло. Інша частина овоча залишається на полі як добриво. Маленьке господарство не володіє такими потужностями, які б могли повністю переробити гарбуз. З насіння, отриманого на 3 га, підприємець отримує до 400 л масла. Навіть при ціні в 600 грн / л можна отримати 240 тисяч грн. У той же час від вирощування пшениці можна отримати до 35 тисяч грн / га.

З безхатченка в фермери: історія аграрія з Львівщини (відео)

У найближчих планах фермера  освоїти виробництво лляної олії. Правда, вирощувати льон аграрій не збирається, так як не дозволяє якість ґрунту. А ось від переробки закупленого льону підприємець не відмовиться.

Інвестор з Нідерландів розповів, чи легко вести аграрний бізнес в Україні

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: