Інвестор з Нідерландів розповів, чи легко вести аграрний бізнес в Україні

У Львівській області, у місті Буськ працюють унікальні теплиці, в яких процес вирощування зелені повністю контролюється компютером, а температура повітря круглий рік сягає 25 градусів, пише “Агро-Центр”, з посилання на “То є Львів”.

Тепличний бізнес на Львівщині належить Майклу Хондерсу – фермеру з Нідерландів. Для нього фермерство родинна справа. На господарстві Майкла, щотижня збирають близько тридцяти тисяч кущів салату. Для рослин підтримується спеціальна температура – 25 градусів, кількість води, сонячного світла та вміст мікроелементів у воді контролює комп’ютер.

Французький агроном переїхав в українське село і живе з українкою (відео)

Перше на, що нарікає чоловік в Україні — це бюрократія та погані умови для іноземних інвесторів.

“Кожен може працювати в розвинених країнах. Справжній виклик – це змінити свій спосіб мислення і створити аграрний бізнес у зовсім незвичних умовах. Ми знали, що їдемо до країни з нерозвиненою економікою. Але важливо, що ми вирощуємо їжу. Хоч би що сталося, люди завжди хотітимуть їсти”,

— пояснив Хондерс.

Фермер з Київщини відновлює родючість ґрунту за новітньою технологією


Повний шлях вирощення салату займає три тижні. Сьогодні у величезних теплицях вирощують батавіюлолло росса, ромен, фрізе та руколу. І це ще не повний перелік.

“Комп’ютер у нас стежить майже за всім, а я лише коригую його налаштування. Ми вирощуємо салат за методом сухої гідропоніки: замість ґрунту маємо торф’яний субстрат. Я стежу, чи рослина доросла до пересадки, чи не впав рівень кислотності та мікроелементів у воді”.

— розповіла агроном підприємства Ольга Данчак.

Бути чи не бути: в Україні планують відмовитися від використання антибіотиків у тваринництві


Майкл Хондерс поділився, що вести аграрний бізнес в Україні справ не з легких. Обладнання для теплиць закуповувалося в Нідерландах, а найбільш непередбачуваними витратами є платежі за комунальні послуги, адже тарифи змінюються ледь не щомісяця.

“Ми нещодавно відкрили тут ще одну теплицю, але вона себе ще не окупила. Думаю, влада має робити умови ведення бізнесу більш привабливими для інвесторів. Має бути важливим не те, скільки я маю друзів, а те, як добре я роблю свою справу”.

— поділився фермер.

Майкл вважає, що в Україні агробізнес вести найважче. До прикладу, в Грузії та Казахстані умови роботи для іноземних інвесторів вже давно полегшили. Але разом з тим, Україну він вважає найбільш перспективною у цій ніші.

Іноземці інвестували в українське село більше мільярда доларів

На ринку Малайзії в захваті від українських продуктів

Французи дадуть 300 тисяч селянам з Тернопільщини “на ягоди”

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: