Фермер з Вінничини вирощує елітні гарбузи вагою 28 кілограмів

Михайло Гвяздовський — колишній офіцер. Фермерством зайнявся відносно недавно та почав з вирощування елітних столових гарбузів. На своїх полях працює власноруч разом з дружиною, пише “Агро-Центр”.

Господарство Михайла знаходиться у Вінницький області. Своє господарство фермер розмістив на 4 гектар землі, по два отримали він та дружина. До цього чоловік раніше не займався гарбузами. Почав вирощувати одразу елітні столові сорти тому, що за його словами, кормових сортів і так достатньо на людських городах. Сьогодні в нього росте п’ять сортів французької й італійської селекції.

У Індії відомий актор погасив кредити фермерів

“Щоб відчути різницю, треба скуштувати. У них навіть запах ароматний, не кажучи вже про вишукані смакові якості.”

— розповідає Михайло.

Фермер розповідає, що купують його гарбузи не надто охоче. Хоча просить він лише п’ять гривень за кілограм. Оптові покупці теж є, але за умови, що вартість буде по гривні за кілограм.

“Тільки на придбання насіння пішло майже 500 доларів.  А скільки коштує пальне, щоб вивезти з поля, доставити на ринок?! Про затрачені зусилля на посадку і догляд вже мовчу. Все робимо удвох з дружиною… Мої гарбузи екологічно чисті на сто відсотків. Нічим не обробляли і нічим не підживлювали. Високий урожай можу пояснити хіба що цілинною землею. На цій ділянці років з п’ятдесят нічого не сіяли і не висаджували.”

— пояснює фермер.

В Україні для ефективної допомогти фермерам створять державний аграрний реєстр

У Волинській області відкрили сучасну ферму європейського типу (відео)

Чоловік розповів, що займатися саме гарбузами вирішив не одразу. Спочатку планували відкрити равликову ферму.

“Спочатку планували зайнятися равликами. Однак подумали, що це щось дуже незвичне… Посадили молодий сад. У міжряддях кинули насіння гарбузів. Припустилися помилки, на яку хочу звернути увагу інших. Відстань між саджанцями — чотири метри. На такій смузі розмістили по два рядки гарбузів. Вони ж почали активно рости, плестися, забиратися на незміцнілі деревця. І у багатьох місцях гарбузи “поклали” саджанці на лопатки.”

— пригадує Михайло.

Найважчий гарбуз важить 28 кілограмів. Це гарбуз італійської селекції сорту Лунга Пієна ді Наполі. Фермер розповідає, що особливо смачним є сік такого гарбуза і саме його часто використовують для дитячого харчування. Фермер бідкається, що дуже часто люди просять просто сфотографуватися з велитнем-гарбузом, адже плід таких розмірів зустрінеш рідно.

Сльози на очі: у селі на Житомирщині рятують тварин (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: