Бути чи не бути: в Україні планують відмовитися від використання антибіотиків у тваринництві
Сьогодні використання антибіотиків у тваринництві України ніяк не контролюється. Тим часом, у Європі застосування даних препаратів почали обмежувати ще у 2006 році, пише “Агро-Центр”.
Антибіотики у тваринництві використовуються не лише коли худоба хворіє, дуже часто недобросовісні господарі “нашпиговують” свою худобу препаратами аби м’ясо та молоко довше залишалося свіжим. І найстрашнішим у цьому є не обман виробників, а те, які наслідки можуть бути від вживання подібних продуктів.
Американець облаштував в українському селі органічну ферму (фото)
“На жаль, в Україні немає статистики про те, скільки використовується антибіотиків у тваринництві, а також скільки виробляється м’яса чи молока з антибіотиками. Беззаперечно, що цілковита відмова від використання антибіотиків у тваринництві призведе до дорожчання собівартості виробленої продукції. Однак наша асоціація підтримує, що застосування антибіотиків повинно бути мінімізоване та контрольоване”,
— зазначила голова Асоціації тваринників України, Ірина Паламар.
Часте вживання продуктів з високим вмістом антибіотиків може призвести до “антимікробної резистентності”. Тобто, наш організм починає звикати до даних препаратів, і тоді коли в разі хвороби ми самостійно приймаємо антибіотики аби вилікуватися — він на них не реагує.
61-річний фермер в комбінезоні переміг професійних марафонців (відео)
За статистикою, саме на тваринництво припадає використання 70% антибіотиків у світі. Світовий досвід показує, що боротися з цією проблемою потрібно і це цілком реально. Так, ще у 2006 році Європейський Союз відмовився від використання антибіотичних стимуляторів росту птиці. Данія, наприклад, у 2006 році заборонила застосування антимікробних препаратів фторхінолонів, а у 2011 році – обмежила застосування цефалоспоринів.
“Як результат, у молочному скотарстві Данії вдалося скоротити використання антибіотиків на 50%. Кіпрські фермери знаходяться в кінці списку, використовуючи 408 мг антибіотиків на 1 кг м’яса, трохи більше італійських (370 мг/кг), іспанських (249 мг/кг) та німецьких фермерів (211 мг/кг)”,
— наголосили в Асоціації тваринництва України.
У Сумській області підприємець власноруч посадив міський фруктовий сад (фото)
Аби вирішити питання ненормованого використання подібних препаратів фермерами України, було проведено круглий стіл “Система антимікробної резистентності у тваринництві”. Основною тезою дискусії було, те що в Україні потрібно обмежувати використання антибіотиків.
“Після комплексного дослідження ринку планується обмежити використання антибіотиків для стимулювання росту тварин.”
— наголосив Директорату безпеки і якості харчової продукції Міністерства аграрної політики і продовольства Микола Мороз.
Поки не відомо як саме і коли почне діяти дане обмеження.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: