Українські дикорослі яблука та груші продаються в Європі як органічні

В той час як фермерам з Європи необхідно освоювати сучасні техніки вирощування фруктів та овочів аби їх сертифікували як органічні, дикорослі яблуні та груші з покинутих українських садів, потроху завойовують ринки Європи, пише “Агро-Центр”.

Анна Габлер займається фермерством у Польщі. Вона пішла на сміливий крок та вирішила займатися вирощуванням органічних яблук в Польщі. Польща є однією з найбільших країн експортерів яблук у Європі. Сьогодні зайняти своє місце у цій ніші вдається далеко не всім охочим. Так, аби точно потрапити на “яблучний ринок” Анна вирішила бути на крок попереду та зайнятися вирощуванням одразу органічних яблук.

Американець облаштував в українському селі органічну ферму (фото)

Зараз Анна керує брендом BIO QUEEN. Він об’єднує дванадцять фермерів, які за минулий рік поставили близько 4000 тонн яблук. Мета на наступний рік – залучити більше господарів до роботи та збільшити кількість експортований яблук вдвічі.

“Польща являється найбільшим виробником традиційних яблук в Європі, так чому б їй не стати лідером в продажах органічних яблук? Так я подумала, а потім стала вивчати конкурентів. Ми не бачили жодної підтримки ні від кого і у нас не було знань. Тільки завдяки наполегливості наших фермерів і їх зусиллям, ми можемо сьогодні конкурувати з нашими західними сусідами. “

— розповіла Анна.

Сьогодні, органіка, як ніколи популярна серед покупців з усього світу. Це дозволяє фермеру, який обрав для себе дану нішу заробляти в декілька разів більше ніж фермери, що вирощують звичайні фрукти.

Тим часом, українські дикорослі яблука та груші експортуються у Європу під знаком органічних.

“Все просто – прийшли в кінці сезону, зібрали, сертифікували, відправили”

— розповів Іван Гавран, провідний фахівець з сертифікації, керівник відокремленого підрозділу.

Нелегали: чи допоможе новий законопроект вийти з тіні українським фермерам

Експерти кажуть, що більшість українських фруктів та овочів, що експортують у Європу під знаком органіки – дикорослі. Фахівець пояснив, що це цілком закономірний процес. Такий ситуації в свою чергу сприяє відсутність контролю з боку держави. Ріст попиту на органічні продукти гана можливість для українських виробників зайняти свою нішу.

Так, лише за минулий рік з України було експортовано 160 тисяч тонн продуктів сертифікований за системою “Органік стандарт”.

Юристи б’ють на сполох: рейдерські захоплення тепер “в законі” (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: