Фермер з Донеччини продає худобу за кордон та створює нові робочі місця

У Донецькій області працює унікальне фермерське господарство. Там розводять худобу та експортують її за кордон, пише Агро-Центр”.

Олександр Скляров – фермер, який займається господарством вже 17 років. Все починалося з посіву культур. Тоді посівна площа займала 30 га. Перші врожаї були вдалими і так станом на сьогодні, землі господарства зросли до 4 700 га.

В Україні будують унікальну електростанцію на фермі

Зараз фермер найбільше пишається тим, що не дивлячись на складні часи та війну йому вдається працювати та створювати робочі місця для інших. Проте, відзначає, що працювати мають бажання далеко не всі:

“У мене не вистачає кваліфікованих працівників — агронома, зоотехніка, тракториста. Їх просто немає. Залежно від кваліфікації людини, чи потрібне їй житло, я готовий розглянути різні варіанти і запропонувати гарну заробітну плату, аби прийшли фахівці. Приходять люди з центру зайнятості, швидко йдуть назад, аби там отримувати соціальні виплати, бажання працювати немає, а в селі треба тяжко працювати”,

Окрім вирощування різних культур: пшениці, соняшнику, кукурудзи та бобових культур Олександр займається вирощуванням худоби. зокрема. корів. Худобу здебільшого продають за кордон:

“Наші корови їдуть в порт, а звідти за кордон — до Саудівської Аравії, Єгипту, Туреччини. Ми вирощуємо гарні м’ясні породи. Щороку продаємо десь 300-400 корів на рік. Цьогоріч рік планували більше. Але через спеку заготували мало сіна, кормів, тому не змогли збільшити обсяги”,

— розповідає фермер.

Не контрольовані: органічну продукцію в Україні ніхто не перевіряє

Не дивлячись на важку роботу у господаря вистачає часу на хобі. Розрадою фермера є коні:

“Коні – це моя віддушина. До мене приходять діти, я дозволяю покататися, сфотографуватися з ними. Для відкриття школи чи клубу кінного потрібні інструктори і час, щоб цим займатися, у мене зараз не вистачає його. Я радію, що школярі місцеві можуть прийти, побачити цих благородних тварин, бо навколо вже їх немає,”

Олександр відзначає, що не дивлячись на потенціал фермерство в Україні має чимало перешкод. Зокрема, найбільшою проблемою вважає відсутність ринку землі. Він хотів би викупити землю за ринковою ціною, та не бути залежним від орендарів. Окрім того, відзначає, що велика кількість українських фермерів не готові платити податки.

“Як же ми можемо утримувати школи, дитсадки, якщо навколо мене є фермери, які жодної копійки до бюджету не платять. А потім до мене приходять зі школи, куди ходять і їхні діти, і просять допомогти – то фарбою, то продуктами. Я за легальне працевлаштування і роботу бізнесу по-білому, інакше як нам будувати далі свій район, область, країну?”,

— поділився господар.

Своїм прикладом чоловік показує, що сільське господарство в Україні має майбутнє і може бути рушійною силою змін.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: