Лося повернуть до Червоної книги через суд

Попри заборону полювати на лося, яка почала діяти у 2017 році, за даними С. В. Межжерина офіційно в Україні щороку відстрілюється до 600 лосів. Проте, у листопаді 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним заборону на полювання та внесення лося європейського до Червоної книги України, пише “Агро-Центр”.

До Шостого апеляційного адміністративного суду надійшла скарга від Міністерства екології та природних ресурсів України, щодо рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, яким скасовано наказ про занесення лося європейського до Червоної книги України.

Експерти розповіли скільки заробляють аграрії в Україні

Наукові дані свідчать, що цей вид тварин відноситься до категорії “вразливі” та потребує захисту. Тому, Мінприроди наполягає, аби суд для прийняти рішення опирався на висновок наукової установи – Національної комісії із питань Червоної книги України НАН, яким державі рекомендовано взяти тварину під захист.

Позитивний досвід забори полювання на лося показує приклад Польщі. Мораторій на відстріл лося ввели у Польщі ще у 2001 р. Резульатати вражаючі, якщо в 2001 р. в Польщі налічувалося близько 2000 голів лося, то в 2009 р. — 7,5 тис. голів лося. Тобто за 8 років його чисельність, завдяки забороні полювання, збільшилася більше ніж у 3 рази.

Аграрний фонд України втратив зерна на суму 18,8 мільйонів гривень (деталі)

В деяких країнах навіть поширені лосині ферми. Так, у Росії є ферма, яка займається доїнням лосих з 1963 року. 

Сьогодні ферма постачає молоком найближчий санаторій, де його використовують для лікування пептичних виразок та інших захворювань. Молоко містить фермент, який, на думку деяких лікарів, вбиває бактерії, що провокують виразку.

Золота жила: підприємець з Києва вирощує на фермі каліфорнійських черв’яків (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: