Названо топ-10 порід курей, які несуть найбільше яєць
Виробництво курячих яєць — один із найбільш затребуваних та економічно вигідних напрямків у сільському господарстві, якому сприяють природні та кліматичні умови України.
Про це повідомляє agroapp.
Давайте розглянемо, які характеристики та особливості утримання представників кожної породи.
1. Борки-117
Крос виведений в Україні ще 1973 року, але до 1998 року вчені продовжували його вдосконалювати, підвищуючи якісні показники. Кури мають білий окрас і відрізняються високою продуктивністю.
Характеристики:
несучість — від 270 до 345 штук на рік;
вага яєць — 60-65 г;
колір яєць — кремовий;
вік досягнення статевої зрілості — 163-165 днів;
збереження молодняку — від 85 до 93%;
вага курки — до 2 кг;
споживання корму — близько 115 г на день.
2. Декалб білий
Птиця виведена популярною нідерландською компанією Hendrix Genetics разом із Інститутом тваринництва ISA. Має спокійний характер, але чутливий до стресів. Існує також коричневий різновид цієї породи курей-несучок, але серед фермерів більшою популярністю користуються білі особини.
Характеристики:
несучість — 330 штук на рік;
вага яєць — 60-64 г;
колір яєць — білий;
збереження молодняку — 96%;
вік досягнення статевої зрілості — 150 днів;
вага курки — 1,5-1,8 кг;
споживання корму — близько 110 г на день.
3. Іза Браун
Яєчний гібрид нідерландської селекції. Самки цього виду коричневі, а самці світліші — жовтувато-бежеві. Цього птаха не складно доглядати. Кури Іза Браун невибагливі, легко акліматизуються. Їм не потрібно багато місця, що суттєво спрощує облаштування курника.
Характеристики:
несучість — близько 320 штук на рік;
вага яєць — 58-64 г;
колір яєць — світло-коричневий;
збереження молодняку — від 87 до 95%;
вік досягнення статевої зрілості — 150-153 дні;
вага курки — 1,5-1,9 кг.
споживання корму — 110 г на день.
4. Бованс Золота лінія
Найкращі породи курей-несучок в Україні включають також і цей крос, який вважається високопродуктивним у співвідношенні маса/споживання корму. Також може використовуватись і для м’ясного напрямку. Кури легко адаптуються до кліткового або вигульного утримання, мають міцний імунітет, невибагливі до кормів.
Читайте також: Названо ефективні способи, як залучити бджіл у дачну теплицю
Характеристики:
несучість — до 332 штук на рік;
вага яєць — 63-67 г;
колір яєць — білий або коричневий;
збереження молодняку — 80-92%;
середній вік досягнення статевої зрілості — 143-145 днів;
вага курки — 1,5-2 кг;
споживання корму — 114 г на день.
5. Леггорн білий
Порода італійської селекції. На першому році життя птиця найбільш продуктивна. Легко пристосовується до погоди, витривала, дуже рухлива, тому бажано утримувати її у курниках з вигулом. Тримати леггорнів довше 16 місяців економічно невигідно.
Характеристики:
несучість — 300-360 штук на рік;
вага яєць — 58-60 г;
колір яєць — білий;
збереження молодняку — 75-85%;
вік досягнення статевої зрілості — 148-152 дні;
вага курки — 1,9 кг;
споживання корму — 105-110 г на день.
6. Хай-Лайн
Кращі породи курей-несучок включають також цю птицю із спокійним характером і сильним імунітетом, який зберігається протягом усього періоду життя. Птицю легко утримувати, умови ніяк не позначаються на продуктивності. Більш вигідними вважаються кури білого оперення.
Характеристики:
несучість — 300-340 штук на рік;
вага яєць — близько 65 г;
колір яєць — білий;
збереження молодняку — 98%;
вік досягнення статевої зрілості — 180 днів;
вага курки — 1,65-1,8 кг;
споживання корму — 110 г на день.
7. Домінант
Яєчна порода чеської селекції, що включає безліч різновидів. Різні види птиці мають однакові характеристики, але відрізняються між собою кольором оперення (від чорного до бурштинового). Також мають міцний імунітет і залишаються продуктивними протягом 3-4 років. Навіть під час линьки несучість майже не знижується. Вирощувати їх нескладно.
Характеристики:
несучість — 300-320 штук на рік;
вага яєць — 70 г;
колір яєць — різнокольорові;
збереження молодняку — 95-98%;
вік досягнення статевої зрілості — 150-153 дні;
вага курки — 2,5 кг;
споживання корму — до 150 г на день.
8. Корал Нік
Найкращі породи курей-несучок включають також гібрид німецького походження. Цей крос можна відрізнити по чорних плямах на білому оперенні, тому їх також називають далматинцями. Птиця добре пристосовується до нового місця проживання, має спокійну вдачу та стійкість до запальних захворювань, легко переносить зміну клімату. Залишається продуктивною протягом 3 років. Можливе як кліткове, так і вигульне утримання.
Характеристики:
несучість — до 350 штук на рік;
вага яєць — 60-70 г;
колір яєць — світло-рожевий;
збереження молодняку — 98%;
вік досягнення статевої зрілості — 136 днів;
вага курки — 2 кг;
споживання корму — 100 г на день.
9. Хайсекс Браун
Нідерландська порода з високим показником несучості, яка також користується популярністю серед фермерів. У промислових масштабах її розводять у багатьох країнах. Птиці цього кросу спокійні та незворушні, навіть молоді півні не виявляють агресії. Курочкам потрібно багато місця для вигулу. У зимовий період несуться так само добре, як і в теплу пору року. Пік продуктивності цієї породи курей-несучок триває близько 2 років, потім несучість починає знижуватися.
Характеристики:
несучість — 300-315 штук на рік;
вага яєць — до 70 г;
колір яєць — темний кремовий;
збереження молодняку — 99%;
вік досягнення статевої зрілості — 122 дні;
вага курки — 2,2 кг;
споживання корму — 100-120 г на день.
10. Браун Нік
Кури німецького походження зі світло-коричневим гладким оперенням. Браун Нік є високопродуктивною породою яєчного напрямку, відрізняється простотою у догляді та спокійною вдачею. Несучки можуть відкладати яйця навіть за несприятливих умов і майже не хворіють. Їм підходить як кліткове, так і вигульне утримання.
Характеристики:
несучість — до 400 штук на рік;
вага яєць — до 75 г;
колір яєць — світло-коричневий;
збереження молодняку — 96-98%;
вік досягнення статевої зрілості — 150-153 дні;
вага курки — 2 кг;
споживання корму — 110-120 г на день.
Найбільш несучими вважаються кроси, такі як Декалб, Леггорн, Домінант. Це пояснюється тим, що кроси розводяться спеціально для досягнення високої продуктивності.
У середньому, фермери змінюють стадо кожні 18-24 місяці, щоб підтримувати високу несучість птиці та якість яєць.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: