Україна збільшила імпорт дешевої китайської ікри

Виробництво чорної ікри – відносно вільна для України ніша. Останнім часом інвестори все більше вкладають кошти саме у цей напрям. Не зважаючи на те, що українську ікру навіть почали експортувати в Європу, український ринок переповнений дешевою китайською ікрою, пише “Агро-Центр”.

Експерти стверджують, що за 2018 рік імпорт китайської ікри збільшився. Це істотно заважає ікрі українського виробництва вийти на вітчизняний ринок. Адже в китайської ікри є суттєва перевага — дешева ціна.

19 врожаїв на рік: у Пекіні відкрили інноваційну ферму

“Україна три роки тому назад була білою плямою на світовій карті виробництва чорної ікри. На сьогодні ситуація потроху змінюється. У 2017 рік з України було експортовано 63 кг чорної ікри до Франції та США. Імпорт в 2017 році склав понад 500 кг, він йшов з Польщі, Італії, Китаю і Латвії. У 2018 році станом на сьогодні ми експортували 67 кг – до Японії, Ісландії, Данії. Імпорт також збільшився і складає офіційно 1 386 кг і домінує тут Китай”,

— розповів виконавчий директор асоціації “Українська аквакультурна спільнота” Юрій Яременко.

За словами Яременка зараз в Україні працює понад тридцять підприємств, які займаються вирощуванням осетрових. Декілька з них вже навіть почали експортувати свою продукцію закордон.

Половина “джерельної води” в Україні фальсифікована

Як стверджує експерт, за таку ціну, яку вартує китайська ікра, гарної якості не варто очікувати.

“Я задаю питання, чому риба росте швидше в умовах аквакультури ніж у нас? Щонайменше — це гормони росту. І щонайбільше – це генномодифіковані продукти, з яких сформовані корми, якими цю рибу годують. Чи корисно це для організму споживачів України питання надзвичайно велике”,

— зазначив Юрій.

Якщо порівнювати вартість вітчизняною та китайської ікри – різниця вражає. Так, що середня ціна чорної ікри вітчизняного виробництва 700 доларів за кг, а 1 кг китайської ікри коштує 250-300 доларів.

Доприкладу, у США знайшли спосіб боротися з дешевою неякісною китайською ікрою, там вже запроваджують захисні механізми проти імпорту китайської ікри.

Аграрний фонд України втратив зерна на суму 18,8 мільйонів гривень (деталі)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: