ВООЗ закликає уряди країн заборонити використання пальмової олії до 2023 року

У ВООЗ повідомили, що гідрогенізована пальмова олія підвищує ризик виникнення серцево-судинних та онкозахворювань, зокрема у дітей. Саме тому організація закликає уряди країн виключити пальмову олію зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: В Україні пальмова олія використовується у молочній сфері для виробництва молоковмісних продуктів – сирні продукти, молочні консерви, тощо. Непоодинокі випадки використання “пальми” у солодковершковому маслі, хоча це заборонено законодавством.

Окрім цього, пальмову олію використовують в кондитерській сфері, олійно-жировій, хлібобулочній промисловості, а також у сфері громадського і дитячого харчування. Деякі великі компанії в Україні заради мільйонних прибутків додають у продукти у десятки разів більшу від норми дозу “пальми” всіляко збільшуючи шанси на розвиток у населення серцево-судинних захворювань, а також онкозахворювань серед дітей. 

Дієтологи радять категорично не споживати продукти, що мають у своєму складі “гідрогенізовану пальмову олію” дітям і не зловживати дорослим

Саме тому в Україні зареєстрували законопроєкт №5148 від 23.02.2021 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми”. Він передбачає заборону використання пальмової олії у харчових та молочних продуктах, та в дитячому харчуванні.

Ініціатором цих змін є народний депутат Дмитро Соломчук. Він розповів, що наразі необхідно внести зміни до семи законів України. Таким чином вдасться значно удосконалити якість дитячого харчування та інших продуктів.

Нардеп Соломчук заявив, що в Україні необхідно ввести європейські принципи використання пальмової олії:Наявна ситуація на ринку харчових продуктів в Україні потребує прийняття негайних законодавчих заходів. Головним завданням законопроєкту №5148, ініціатором якого виступаю я, є удосконалення законодавства у сфері дитячого харчування з метою підвищення якості продуктів, що споживаються дітьми, шляхом запровадження європейського механізму використання трансжирів у харчовій промисловості через внесення змін до 7-х законів України“.

Нагадаємо, що основними завданнями законопроєкту є:

  • заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні; 
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • штрафні санкції за порушення;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Зауважимо, що в результаті прийняття в Україні цього законопроєкту добросовісні виробники харчових продуктів не будуть зазнавати збитків через наявність на полицях магазинів “пальми”, виготовленої недоброчесними конкурентами.

Читайте також: У Сінгапурі біологи навчилися комунікувати з рослинами через смартфон

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: