Податкова стежитиме за українськими фермерами за допомогою супутників

В українській компанії Drone.ua розробили технологію, яка дозволить за допомогою супутників і нейромереж стежити за фермерами. Вона визначає, скільки в країні зростає пшениці, кукурудзи або будь-якої іншої культури, і який реальний розмір полів, пише “Агро-Центр”.

Після пілота технологію продадуть податкової, щоб її представники могли краще контролювати сільськогосподарський ринок. Ініціатива не припала фермерам до душі — компанія зіткнулася з критикою.

Технологія від Drone.ua працює за допомогою супутників і нейромереж. Супутник — для отримання знімків в Drone.ua використовують відкриті дані — регулярно робить знімки тієї чи іншої місцевості, які потім аналізує нейромережа. Вона визначає, як змінювалися кольори на знімку, досліджує склад кадру і інші характеристики поля за заданий проміжок часу, і з точністю обчислює реальні розміри поля, а також дає інформацію про те, що в цьому році там засіяли і з якою щільністю.

Нові субсидії та компенсації: уряд розширив підтримку фермерів

На виході за допомогою даної технології можна точно сказати, яка кількість полів, якої площі і якою культурою засіяно. Аналіз можна робити за обраним району, області або навіть по цілій країні.

Співзасновник Drone.ua Валерій Яковенко каже, що в Україні один з найдорожчих активів — родюча земля. Неправильне використання цього ресурсу і порушення закону — це погано для держави. Їх інструментарій дозволить відстежувати порушення при використанні землі. Річ у тому, що часто фермери вказують в документах, що вирощують горох або пшеницю, а насправді п’ять років поспіль сіють кукурудзу на полях, які орендують у пайовиків.

Кабінет Міністрів затвердив фінансовий план Аграрного фонду на 2019 рік

“Це виснажує землю і створює некоректну статистику по виробництву зернових. Ще й веде до несплати здебільшого податків”,

— пояснює Валерій.

Вся земля, за словами Валерія, знаходиться в оренді у пайовиків і жодне агропідприємство не володіє цією землею. Таким чином, агробізнес не зацікавлений в довгострокових інвестиціях в основний актив  землю. Швидше навпаки: робота з землею веде до її зносу, оскільки переслідувана підприємцями мета — максимально швидко повернути інвестиції. Цю проблему якраз і повинен вирішити їх проект.

Як безкоштовно отримати землю в Україні?

Валерій каже, що якщо хтось не дотримується сівозміна, то з одного гектара держава втрачає кілька тисяч гривень. Якщо ж говорити про агровиробництво на землі, яка не підходить для цих цілей, то в більшості випадків урожай не декларується взагалі. Але оцінити вартість втрат складно, тому, що немає ринку землі.

“Найдорожче, що може бути, — втрата активу, тобто фактичне нанесення шкоди ґрунті”,

— вважає він.

Головний потенційний замовник технології — Державна фіскальна служба. Іншими клієнтами можуть бути і Міністерство економічного розвитку, і Міністерство аграрної політики — по суті, все держструктури, які потребують прозорою статистикою.

Аграрний фонд України втратив зерна на суму 18,8 мільйонів гривень (деталі)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: